Frissült a nyilvántartás: sok pénzt veszíthet, aki nem figyel erre ültetvénytelepítéskor

Frissült a nyilvántartás: sok pénzt veszíthet, aki nem figyel erre ültetvénytelepítéskor

agrarszektor.hu
A 2021. évi ültetvénytelepítési pályázatra készülve, frissült a gyümölcsfajok telepítésére alkalmasnak minősített termőhelyek országos nyilvántartási rendszere. A gyümölcsösök telepítésére vonatkozó szabályozás ugyan már nem teszi kötelezővé a termőhelyi kataszterbe sorolást, azonban továbbra is feltétele maradt az ültetvénytelepítési pályázatoknak, a támogatások igénylésének. Egyéb, az ültetvény fenntartáshoz kapcsolódó pályázatok is előírhatják a kataszterbe sorolást.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A nyilvántartás elsődleges célja, hogy a gyümölcsösök megfelelő, a biztonságos és sikeres termesztést lehetővé tevő ökológiai adottságokkal rendelkező termőhelyekre települjenek, olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán. Ennek érdekében a kataszterbe történő felvételt a NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató Intézet által végzett termőhelyi felmérés előzi meg, amely helyszíni szemlén és a talajvédelmi tervben található agrokémiai információk értékelésén alapul.

A termőhelyi kataszterben a frissítés után 864 település, 4975 helyrajzi szám és 29 faj szerepel. A gyümölcs termőhelyi kataszterbe sorolt területek adatbázisa - a feladatért felelős szervezet változása miatt - két táblázatból áll: külön szerepelnek a 2014 előtt, valamint a 2014 és 2020 között besorolt területek. Utóbbi lista a kataszterből törölt területeket is tartalmazza. A listák ezen a linken érhetőek el. A gyümölcs termőhelyi kataszterbe sorolásra és a gyümölcsültetvény telepítésre vonatkozó ügyintézésről, az eljárási menetéről bővebb információk az alábbi cikkben találhatóak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?