Mindennap egy alma

Mindennap egy alma

Takarék Agrár24
Az alma betakarítása is lassan befejeződik és az idei almák már a boltok polcain sorakoznak. Az árakra ránézve, viszont elcsodálkozunk: hogy hogy még mindig ennyire drága? Drágább a hazai alma, mint a külföldről behozott banán? Hogy is van ez?

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A KSH adatai alapján az alma fogyasztói ára 2020. szeptemberben 563 Ft/kg, a csúcsot azonban augusztusban rögzítették 624 Ft/kg-os áron, ekkor az előző évi árhoz képest több mint dupla annyiba került 1 kg alma.

Egy átlagos évben az alma ára júliusban a legmagasabb, majd a szüretelés megkezdődésével folyamatosan csökken, a legolcsóbb november környékén szokott lenni, majd fokozatosan újra emelkedik nyárig.

Ez a trend 2019. júliusáig igaz is volt, onnan azonban az árak a szokásostól eltérően nem csökkentek, hanem egyre emelkedtek, egészen 2020. nyaráig. Akkor a csökkenés ugyan elindult, de még így is kétszer annyiba kerül idén az alma, mint tavaly ilyenkor. Mi volt ennek az oka és mire számíthatunk még idén?

A válaszhoz nem elég a hazai ágazatot megnéznünk, hanem fontos Lengyelország helyzetének elemzése is, hiszen az évi 3-4 millió tonnás kibocsátásával a világ 4. legnagyobb szereplője (Kína, USA és Törökország után), így ármeghatározó az európai piacon.

Az EU éves alma termelését nézve azt láthatjuk, hogy a 2019/20-as és az idei 2020/21-es szezon is nagyon gyenge. Két egymást követő évben ilyen gyér termés még nem volt.

Mivel a 2018-as 4,8 millió tonnás lengyel almatermés 2019-re 2,9 millió tonnára csökkent, így júliusra teljesen kifogytak a készletek. Ugyanakkor idén sem lesz sokkal jobb a termés a lengyel és hazai ültetvényeket sújtó tavaszi fagyok miatt.

A másik ármeghatározó tényező a kereslet. A COVID-19 hatására a zöldségek és gyümölcsök kereslete megnőtt, ami tovább hajtja felfelé az árakat.

Ebből már látszik, hogy az idei termésnél sem számíthatunk jóval alacsonyabb árakra. A trendet követve év végéig valamelyest csökkenek az árak, de még így is jóval a 2019-es szint felett maradnak, majd ahogy fogynak az európai készletek, úgy emelkedik újra az egekbe az ár, azaz jövő nyárig a jelenlegi árszínvonalat kell beépítenünk a mindennapokba.

Írta: Farkas Anita - Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?