Egy dologért imádkoznak most a magyar gazdák: ezen múlik az idei termés

Egy dologért imádkoznak most a magyar gazdák: ezen múlik az idei termés

agrarszektor.hu
Üdvözlik a dunántúli havazást a gabonatermesztők. Azt mondják, ha január második felében, vagy februárban néhány hétig hótakaró borítja majd a vetéseket, akkor nem kell aggódni az idei termés miatt. Az eddigi enyhe tél nem volt kedvező, de egyelőre nem okozott visszafordíthatatlan károkat a gyümölcskultúrákban sem.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az őszi kalászos növényeknek a fejlődésük során szükségük van egy két-három hetes lehűlési időszakra, hogy a növények nyugalmi állapotba kerüljenek, ellenkező esetben olyanok lesznek, mint a fű, szépen nőnek majd, azonban termést nem fognak hozni - magyarázta az InfoRádiónak nyilatkozó Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. Az említett növények számára a legideálisabb, ha már november-decemberben lehűl az idő, és akár egy jó hónapon át tízcentis hóborítás kerül a vetésre. Ezért az érintettek bíznak abban, hogy ha már nem is múlt év végétől, legalább idén január közepétől lesz egy hidegebb, hóborításos időszak.

A szakember úgy látja, a legnagyobb probléma, hogy a kórokozók és kártevők könnyű szerrel képesek áttelelni az enyhe időben, ami komolyabb növényvédelmi kihívások elé állítja a termesztőket, mint ami egyébként indokolt lenne. Petőházi Tamás megjegyezte, a búza, ha optimálissá fordul számára az időjárás, akkor az addigi viszontagságokat képes kiheverni, és "utol tudja magát érni", ezért egyelőre nem szeretne vészjósló lenni.

A tél legyen tél

A gyümölcstermesztők, illetve -kultúrák számára az ideális telet az jelenti, amikor legalább két-három héten keresztül mínusz 10-15 foknál hidegebb éjszakai lehűlések vannak, és a nappalok sem melegszenek néhány foknál tovább - erről már Apáti Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség és Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke beszélt az InfoRádiónak. Októberben és novemberben az alma- és körteszüret időszakában a számottevő csapadék és az általában hűvös, fényszegény időjárás nehezítette a termesztők életét, majd decemberre, ahelyett, hogy érkeztek volna a téli fagyok, tovább enyhült az időjárás. Vagyis a tél eddig része számukra nem volt optimális, sőt, nem is volt kedvező, de jelen állapotukban a gyümölcsfák még nem tartanak abban a vegetációs fázisban, hogy ez bármilyen visszafordíthatatlan kárt okozott volna a várható termésben.

A veszélyes az lenne, ha az enyhe idő több héten át továbbra is kitartana, megindítva a nedvkeringést a növényekben, ami miatt kár a rügyek is megpattanhatnak, és az már egy nagyon fokozott fagyhajlamhoz vezethetne - magyarázta a szakember, megismételve: egyetlen gyümölcsfajta sincs abban a stádiumban, hogy kilépett volna téli mélynyugalmi időszakából. És bíznak abban, hogy a napokban érkező, bár nem túl szigorú, de legalább télies időjárás, kitart majd legalább február végéig, és nem kerül majd sor a korábbi évekhez hasonló korai virágzásra.

Apáti Ferenc szintén kiemelte: az áttelelő kártevőket a két-három héten át tartó, mínusz 10-15 Celsiusnál hűvösebb idő tudja megfelelő mód gyéríteni, de erre nem sok alkalommal volt példa az elmúlt tíz esztendő során, így a tavaszi és nyári időszakban rendszerint komolyabb fertőzésekkel kellett a gyümölcstermesztőknek számolniuk. Amennyiben még a szaporodásukhoz is ideálisak a feltételek, akkor az - kultúrától függően - 10-30 százalékkal emelkedő növényvédelmi költséget jelent. Mindenesetre úgy tartják jónak, ha a télen tél van, erős és hosszan tartó fagyokkal, ne következzen be korai virágzás, ami komoly fagykárokkal és terméskiesésekkel járhat, mint az történt a 2020-as évben is - emelte ki a szakember.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02