Kimondták a kutatók: az ember az oka a globális felmelegedésnek

Kimondták a kutatók: az ember az oka a globális felmelegedésnek

MTI
Az ember által előidézett károsanyag-kibocsátás a felelős szinte teljes egészében az iparosodás kora óta végbemenő globális felmelegedésért - erre a következtetésre jutott egy nemzetközi kutatócsoport.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A földfelszín fölötti hőmérséklet átlagosan több mint egy Celsius-fokkal emelkedett világszerte a 19. század közepe óta, erőteljes szélsőséges időjárási jelenségek, mint szárazságok és áradások, a tengerszint-emelkedés előidézte szuper erős viharok egyre gyakoribbá váltak. A 2015-ben elfogadott párizsi klímaegyezmény aláírói kötelezettséget vállaltak arra hogy a globális átlaghőmérséklet-emelkedést jóval 2, de inkább 1,5 Celsius-fok alatt tartják az iparosodás előtti szinthez képest.

A Nature Climate Change című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányában a kutatócsoport azt akarta mennyiségileg pontosabban meghatározni, hogy milyen mértékben járul hozzá közvetlenül az emberi tevékenység - az üvegházhatású gázok kibocsátása, a földhasználat megváltozása - a felmelegedéshez, és a természeti tényezők - vulkánkitörések, a napsugárzás változása - mennyire csökkentik azt. A tudósok 13 különböző klímamodellt vizsgáltak, hogy szimulálják a várható hőmérséklet-változást három forgatókönyv alapján: az elsőben az aeroszolok hőmérsékletre gyakorolt hatását, a másodikban a természeti tényezők hatását, a harmadikban az üvegházhatású gázkibocsátást vették alapul. Arra a következtetésre jutottak, hogy az emberi tevékenység 0,9-1,3 Celsius-fokkal járul hozzá a globális hőmérsékletnövekedéshez, ami szinte pontosan megfelel annak az 1,1 foknak, amelyet kimutattak a globális felmelegedés méréseiben.

Eredményeink egyértelműen megmutatják, hogy a globális felmelegedést elsősorban az ember okozza

- mondta Nathan Gillet, a klímamodellezés és elemzés kanadai központjának kutatója az AFP francia hírügynökségnek.

Bár a koronavírus-világjárvány idején a felmelegedést okozó károsanyag-kibocsátás jelentősen, mintegy hét százalékkal csökkent 2020-ban, a szénszennyezés koncentrációja azonban tovább nőtt. Az ENSZ előrejelzése szerint hasonló csökkenésnek kellene évente bekövetkeznie a 2020-as években ahhoz, hogy elérjék a párizsi egyezményben megfogalmazott 1,5 fokos célt. Az új tanulmány készítői felhívták a figyelmet arra, hogy az ember okozta felmelegedés már majdnem elérte ezt a küszöböt.

Ha az ember előidézte felmelegedés az általunk becsült tartomány alsó értékén van, akkor az 1,5 Celsius-fokos párizsi cél még teljesíthető bátor és azonnali kibocsátáscsökkentéssel. Ha a tartomány felső értékén, akkor gyakorlatileg nem érhető el a 1,5 fokos cél, azonban az bátor és azonnal kibocsátáscsökkentéssel még teljesíthető a párizsi egyezmény 2 Celsius-fok alatti célja

- mondta Gillet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?