Sürgős teendők a repceföldeken: ezeket a feladatokat minden gazdának el kell végeznie

Sürgős teendők a repceföldeken: ezeket a feladatokat minden gazdának el kell végeznie

agrarszektor.hu
Beköszöntött a tavasz, itt az idő szemrevételezni a repcét! Mindenki számára jól ismert, hogy az őszi káposztarepce tápanyagigényes növény, és nagyon jól jelzi a különböző tápelemhiányokat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A nitrogénhiányt az idős levelektől kezdődő sárgulás, valamint a fejletlen állomány jelzi. A legfeltűnőbb a lilás-vöröses elszíneződés foszforhiányra utal, mely elvékonyodó levélnyéllel, és fejletlen gyökérzettel párosul. A káliumhiánytól jelentősen visszamarad a fejlődésben, amely a termés mennyiségében jelentkezik - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

A foszfor- és káliumszükségletet ősszel, alaptrágyaként kell kijuttatni, ami tavasszal még kiegészíthető, ha látványos tünetekkel találkozik az ember. A nitrogén 20-25%-át ősszel, a maradékot tavasszal szokás kijuttatni.

Az első fejtrágyázás időpontját a vegetáció megindulását követően egy héten belül érdemes elvégezni, ha az időjárási körülmények adottak, ekkor a tervezett nitrogénmennyiség nagyobb részét (kb. 60%-át) kell kijuttatni. A nitrogén mellett az optimális termésmennyiség és minőség elérése érdekében a kezelés kiegészíthető kén-, bór-, magnézium- és kalciumtartalmú lombtrágyával is.

A második fejtrágyázást zöldbimbós állapotban érdemes elvégezni, ekkor kell kijuttatni a maradék nitrogénmennyiségét. Ez még virágzás előtt 7-10 nappal kijuttatott bórtartalmú lombtrágyával egészíthető, amely segíti a termékenyítést, így magasabb termésmennyiséget érhet el az ember.

A tápanyagután-pótlás mellett oda kell figyelni a rovarkártevőkre is. A sárga ragacslapok már szép számmal fogják a repcefénybogarakat és a repceszárat károsító ormányos bogár egyedeket. Ilyenkor a nagyobb problémát az ormányos bogarak okozzák, melyek a repce szárába petéznek, a kikelő lárva pedig a repce szárában táplálkozik, amitől növény vontatottan fejlődik, és ami jelentős termésveszteséget okozhat. Az ormányos bogár ellen védekezni a tömeges tojásrakás előtt érdemes. A védekezési küszöbérték a sárgatálas megfigyelés alapján: 10 nagy repceormányos/csapda/3 nap vagy 15 repceszárormányos/csapda/3 nap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 11:27