Nem kell az itthon termesztett szuperzöldség a magyaroknak: csak a külföldiek viszik

Nem kell az itthon termesztett szuperzöldség a magyaroknak: csak a külföldiek viszik

Jelentősen csökkent az utóbbi években a spárga termőterülete és termésmennyisége Magyarországon, amelynek hátterében a termelők által alacsonynak tartott felvásárlási árak, illetve a munkaerőhiány állnak - tájékoztatta az Agrárszektort Hunyadi István, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója. Hozzátette, mivel a magyarok nagyon kevés spárgát fogyasztanak, a hazai termés bőven elegendő az igények kielégíétésre, így az itthon termelt zöldség 60-90 százaléka exportra, döntően Németországba kerül.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarországon idén körülbelül 1400 hektáron zajlik spárgatermesztés, az utóbbi öt évben azonban a termőterület és a termesztett mennyiség is csökkent hazánkban - tudatta az Agrárszektorral Hunyadi István. Kiemelte, ez utóbbi esetében célszerű a 2020. évet nem figyelembe venni, mivel a koronavírus-járvány épp a spárga betakarítását megelőzően robbant ki itthon, és a hirtelen kialakult helyzetben (szezonális munkások hiánya, német HORECA szektor leállása, csökkent piaci igények) a termelők a területek egy részét nem tudták betakarítani. Arányait tekintve fehér spárgából termesztenek többet Magyarországon, a termőterület mintegy 80 százalékán folyik ennek a típusnak az előállítása. A betakarított mennyiség évente 4,5 - 6,5 ezer tonna között ingadozik, függően az adott évi termőterület méretétől és az évjárati hatástól is - közölte a szakember.

A tendenciózus csökkenésnek több oka van, egyrészt a termelők által alacsonynak tartott felvásárlási árak, másrészt a munkaerő kérdése, egyre nehezebb ugyanis megfelelő számú és minőségű embert találni a betakarításra - mondta Hunyadi István. Emellett a tavaszi fagyok sem kedveznek a termelőknek, a tavaszi hűvös időjárás ugyanis jelentősen hátráltatja a betakarítást, hiszen a spárgasípok érése lelassul a hideg időben. 

Egy esetleg bekövetkező hirtelen felmelegedés pedig a folyamatokat berobbantva okozhat problémát, a hirtelen beinduló állományok ugyanis piaci túlkínálathoz vezethetnek.
Forrás: MTI/Rosta Tibor

A magyarok nagyon kevés spárgát fogyasztanak, az egy főre jutó éves mennyiség kevesebb, mint negyed kiló, ami nagyon alacsonynak számít - tájékoztatott a szakember. 

Csak az arányok szemléltetése kedvéért: a nagyfogyasztónak számító Németországban ennek körülbelül az ötszöröse-hatszorosa volt az egy főre jutó éves mennyiség a tavalyi évben, ami azonban a COVID-19 járvány és a bezárt HORECA szektor miatt volt ilyen alacsony, egy normális évben 2 kg/fő/év vagy e fölötti a német fogyasztás spárgából. 

Fogyasztási szokásainkból következik, hogy a hazai termés bőven elegendő az igények kielégítésére, így a magyar spárga nagy része exportra kerül, évjárattól függően a megtermelt mennyiség 60-90 százaléka a külpiacokon, döntően Németországban talál vevőre - tudtuk meg Hunyadi Istvántól. Az árakkal kapcsolatban kiemelte, az értékesítési árat mindig az adott évi termesztési körülmények és a piaci versenytársak határozzák meg. 

A fogyasztók az elmúlt pár évben közel azonos árakon vásárolhatták a spárgát, de ez nem jelenti azt, hogy a termelői árak is ilyen stabilan alakultak. A külföldi értékesítés a fogyasztási szokásainkból fakadó kényszer, a külföldi felvásárlók gyakran nem fizetnek jó árat, mivel az európai piacokon nagy a konkurenciaharc. Ha például az időjárás úgy alakul, hogy a spanyol, német és magyar spárga szezonja összecsúszik, az árak a mélybe zuhannak. Ellenben ha a spanyol áru időben kifut a piacról és a német termés valami oknál fogva gyengébb a szokottnál, akkor tisztességes árat is el lehet érni. Az árak alakulásában nincs egyetlen örökérvényű igazság, mindig több tényező befolyásolja azt.

Az Agrárszektor arra is kíváncsi volt, jellemző-e hazánkban a spárga gépi betakarítása. Kérdésünkre a szakember elmondta, ez a módszer viszonylag újdonságnak számít a piacon, ráadásul ezeknek a berendezéseknek az ára jelenleg igen magas, egy 120-150 millió forintos beruházást pedig a kis területen termelők egész egyszerűen nem engedhetnek meg maguknak. Mindebből következik tehát, hogy Magyarországon nem használnak a szedés során gépi technológiát a gazdálkodók. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 13. 13:29