Különleges farmot avattak Budapesten: nincs még egy ilyen Közép-Európában

Különleges farmot avattak Budapesten: nincs még egy ilyen Közép-Európában

agrarszektor.hu
Közép-Európában egyedülálló, kutatási-fejlesztési célú vertikális farmot adtak át a Tungsram újpesti központjában. A jövő élelmiszerállátásának egyik kulcsát jelentő, némileg tudományos-fantasztikus filmeket idéző technológián alapuló létesítmény az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával épült, és György László, a minisztérium államtitkára, valamint Jörg Bauer, a Tungsram elnök-vezérigazgatója avatta fel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Tungsram budapesti vertikális farmja az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósult meg a "Beltéri mezőgazdaság - vertikális növényfarm kialakítása" című projekt keretében. A farm termőferülete 150 négyzetméter, amelyen hidropóniás rendszerben mikrozöldségek és kisebb salátanövények (baby leaf) teremnek kizárólag LED-es, mesterséges megvilágítással, napszaktól vagy időjárástól függetlenül. Ugyan kereskedelmi méretű, ám célja a kutatás-fejlesztés, ezért is egyedülálló a létesítmény Közép-Európában. Ezt a területet két kisebb méretű klímakamra egészíti ki, ahol maga a kutatási tevékenység zajlik, és az itt elért eredményeket kamatoztatja a vállalat a kereskedelmi méretű farmon.

György László, az ITM államtitkára az átadóünnepségen elmondta, hogy a fejlesztés költsége 575 millió forint volt, amelynek 43,7%-át, 250 millió forintot, tett ki az ITM támogatása. A farm 100%-ig magyar fejlesztésű és gyártású. A farm a Biopólus Zrt. biotechnológiai tudását alkalmazva a KÉSZ Csoport kivitelezésében készült az Eisberg kereskedelmi partnerségével. A lámpákat és a technológiát a Tungsram nagykanizsai és hajdúböszörményi gyára biztosította. Az államtitkár ismertette, hogy a létesítmény jelenleg 9 embernek, elsősorban kutatóknak ad munkát, a vertikális farmok tehát új, hozzáadott értékű munkalehetőségeket kínálnak majd országszerte.

A cél az, hogy Magyarország tudása révén visszakerüljön régi pozíciójába, a világ öt legnagyobb agrárkutató országa közé

- mondta György László.

A Tungsram későbbi vevői számára be tudja mutatni a teljes technológiát, és magát az eredményt is (a növények mennyiséget, színét, ízét). A fő cél ugyanis ehhez hasonló, teljes farmrendszerek értékesítése, felépítése más termelők számára. A vállalat számos hazai egyetemmel áll kapcsolatban, ezeket pedig bővíteni akarja. A tárgyalásokon felmerült például a Tungsram telephelyére kihelyezett egyetemi tanszékek gondolata is, hiszen ezt a technológiát érdemes itthon meghonosítani és a jövő szakembereivel megismertetni. A vállalat beltéri farmokra szánt lámpáival már folynak a kísérletek külföldön a kertészeti területen világhírű holland Wageningen Egyetemen, az angol Readingi Egyetemen vagy éppen a mértékadó tanúsítványairól ismert Fraunhofer Intézetben is.

Mire jók a vertikális farmok?

A beltéri gazdálkodáson belül a vertikális farmokon kizárólag mesterséges megvilágítást alkalmaznak (ellentétben az üvegházakkal), így egész évben, éjjel-nappal, kis helyen, klímától függetlenül, akár városi környezetben is lehet növényt termeszteni. Kontrollált közeget hoznak létre, amely a termények hozamában, minőségében, a beltartalmi értékben, vízfelhasználásában a hagyományos mezőgazdasághoz képes ugrásszerű javulást eredményez.

Mivel nem függ az időjárástól és egyéb természeti adottságától, itt nem beszélünk jó vagy rossz évjáratról. Mindig tökéletes az évjárat

- mondta el Sejpes Zoltán, a Tungsram Agritech üzlegának vezetője.

Ez egy intenzív, és jelenleg még költséges technológia, üzleti értelemben négy piaci szegmensben versenyképes:

  • a speciális zöldségek (mikrozöldek, bébilevelek),
  • a gyógyszeripar számára hasznos növények, amelyekből illóolajok, kivonatok készülnek,
  • palánták szaporításra (üvegházakba vagy akár kültéri mezőgazdasághoz),
  • eper (a világ legtöbbet fogyasztott gyümölcse).

A vertikális termesztésben a növény csak azt kapja meg, ami a legjobb neki. A termesztés során nem alkalmaznak például növényvédőszereket, sem génmódosítást. A fény a beltéri farmok alfája és omegája: a LED technológia elterjedése az üvegházi növénytermesztés forradalmát is magával hozta, mivel képes energiahatékonyan előállítani a zöldségek, gyümölcsök, gyógynövények növekedéséhez szükséges, Naphoz hasonló fényt.

A zárt technológia révén maximális a higiénia, így a kórokozók is távol maradnak. A vízfelhasználás akár 95-98%-kal is kisebb lehet, mint a szabadtéri termesztés esetében. Ezáltal a termelékenység (produktivitás) is nagyságrendekkel nagyobb, mint kültéren.

A jövő élelmiszerellátása

Jörg Bauer, a Tungsram elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a vállalat idén 125 éves, és minden itt dolgozó generáció hozzájárult a társadalmi fejlődéshez, először a villanylámpával, később a rádióval, tévével. A jelenlegi generáció lehetősége ez a technológia, amely a világ élelmiszerellátásának egyik megoldása lehet. Jörg Bauer hozzátette, hogy a növekedés egyik hajtóereje, hogy a klímaváltozás, az urbanizáció és a népességnövekedés miatt 10 éven belül 50%-kal több élelmiszert kellene termelnie a világnak, mint most. Eközben a learatható termőterület drasztikusan fogy. A beltéri gazdálkodás emiatt alternatívát jelent a világ élelmiszerellátására, de óriási fejlődésre van szükség, hogy ilyen módszerrel tömegesen gabonát, rizst, kukoricát tudjunk termelni - jelentette ki Jörg Bauer.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?