Aggasztó hírek érkeztek a magyar meggyről: mi lesz így az idei terméssel?

Aggasztó hírek érkeztek a magyar meggyről: mi lesz így az idei terméssel?

agrarszektor.hu
Közeledik a meggyszezon, ami újra a prognózisok és "esélylatolgatások" ideje. Az idei évvel kapcsolatos előrejelzések előtt azonban érdemes kielemezni a 2020-as évi szezont, és annak főbb történéseit, ezért a Fruitveb értékelte a tavalyi termés mennyiségét, minőségét, valamint a piaci árakat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 2020. évi meggytermés gyenge közepes szinten alakult: a betakarított és piacra kerülő mennyiség 54 ezer tonnát tett ki - derül ki a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elemzéséből. Számottevő minőségi károk alakultak ki az extrém sok júniusi csapadék miatt. Ennek következtében - a FruitVeB becslése szerint - a termés mintegy 10%-át (jellemzően a szétrepedt Érdi bőtermőt és az erősen glöospórium-fertőzött fürtös meggyeket) a földre kellett lerázni, így közel 6 ezer tonna maradt hasznosítatlanul. Mindezzel együtt a "fán lévő" termés közelített a 60 ezer tonnához. Az előző évi meggytermés ezáltal kb. 20%-kal maradt el a sokéves átlagnak tekinthető 70-75 ezer tonnás mennyiségtől és mindössze 2/3-a volt a legjobb évjáratok 80-90 ezer tonnás termésének.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

A FruitVeB 2020. évi, szezon előtti termés- és piaci prognózisában a várható termés mennyiségét a 45-55 ezer tonnás sávba becsülte, felhívva arra a figyelmet, hogy a rendkívül heterogén termés igen megnehezíti a becslést. Utólag megállapítható, hogy a betakarított és piacra kerülő mennyiség tekintetében a prognózis jó pontosságú volt, ellenben a "fán lévő" termés a prognosztizáltnál valamivel nagyobbnak bizonyult, bár az időjárási károk éppen az előre jelzett intervallum fölötti mennyiséget tették tönkre.

A termelői árak döntően a várakozásoknak megfelelően alakultak. A szezon előtt kiadott árprognózisban 200-280 Ft/kg nettó termelői árat várt a FruitVeB, I. osztályú, konzerv- és hűtőipari alapanyagra vetítve, a feldolgozó üzembe beszállítva. A szezon jellemzően 250-280 Ft/kg nettó termelői árakkal indult, majd július elején 210-230 Ft/kg-ra mérséklődött. Ezt követően közel egy hétig a 160-200 Ft/kg intervallumban tartózkodott, ami meglepte a piaci szereplőket is. A jelentős árcsökkenés nem azzal állt összefüggésben, hogy a vártnál jóval nagyobb lett volna a termés. Inkább annak volt tulajdonítható, hogy a sok csapadék a tárolhatóság és a feldolgozhatóság szempontjából sokat rontott az alapanyag minőségén, így az üzemek mindössze 2-3 napnyi készlettel tudtak működni. Ennek következtében július első dekádjában nem tudták lekezelni az egyébként nem nagy, de így is feltorlódó termést.

A meggytermés értékesítési irányonkénti hasznosítását jellemezve a következő főbb megállapítások tehetők:

  • A legjelentősebb felvevőnek számító belföldi konzervipar a normál évjáratok 32-35 ezer tonnás alapanyag-mennyisége helyett mindössze 25,5 ezer tonnát tudott vásárolni. Ez 20%-kal marad el a szokásos mennyiségtől, ami a rossz minőséggel (feldolgozhatósággal) és az ehhez képest - a feldolgozó szemszögéből - magas árakkal van összefüggésben. A kihozatali mutatók 5-8%-kal voltak rosszabbak az átlagostól.
  • A hűtőipar mindössze szűk 2/3-át vásárolta fel a szokásos mennyiségnek, kénytelen volt óvatosan kezelni a rossz feldolgozhatóságú meggyet, félve attól is, hogy később a lengyelek jobb minőségű és olcsóbb alapanyagból gyártott fagyasztott késztermékével nem fog tudni versenyezni a piacon.
  • A léipar ellenben a szokásosnál jóval nagyobb mennyiséget vásárolt fel, köszönhetően annak, hogy bőséggel állt rendelkezésre repedt, hasadt - a konzerv- és hűtőipar számára használhatatlan - minőségű meggy. Az árak az 50-60 Ft/kg szinten mozogtak.
  • Az export értékesítésünk aggasztó adatokat mutat. A 2018-2020. években mindössze évi 11-13 ezer tonna meggyet voltunk képesek exportálni (korábban ennyit szállítottunk csak Németországba), jóllehet a megelőző években (2015-2017) évi 20-24 ezer tonna közötti mennyiség került a külpiacokra. A nagyon jelenős - de remélhetőleg csak átmeneti - piacvesztés a sok csapadék miatti rossz, illetve bizonytalan minőséggel van összefüggésben.

Fentiek alapján megállapítható, hogy a kedvezőtlen időjárás (tavaszi fagykárok, júniusi csapadékkárok) miatt nem csak a magyarországi meggytermés csökkent jelentősen, hanem a piacaink is szűkültek gyakorlatilag minden piaci szegmensben. A jövőre nézve ez a folyamat meglehetősen aggasztó, amit csak a termelés hatékonyságának és szervezettségének növelésével, a termésbiztonság fokozásával, továbbá piaci szereplők közötti együttműködés növelésével tudunk visszafordítani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?