Félmilliárdos természetvédelmi fejlesztés indul a Mura-mentén

Félmilliárdos természetvédelmi fejlesztés indul a Mura-mentén

agrarszektor.hu
Mintegy 470 millió forint európai uniós támogatásból valósít meg élőhelyfejlesztést a Mura-mentén a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság. A projekt segítségével egy gazdálkodási centrumot alakítanak ki, valamint 250 hektáron javítják a környezet állapotát. Heteken belül kihirdethetik az ötoldalú Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátumot, amelyben ez a térség is jelentős szerepet tölt be - jelentette ki Rácz András a Letenye külterületén megvalósuló beruházás nyitórendezvényén.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára beszédében hangsúlyozta: az idei év 30 beruházás átadásával mintegy 8,7 milliárd forint összértékben a projektmegvalósítás éve a nemzeti parkok számára. Az elmúlt időszak viszont a projektmegvalósítások évtizede volt, hiszen az igazgatóságok 10 év alatt 186 projekt segítségével, 78 milliárd forint felhasználásával összességében 320 ezer hektáron javították a természeti környezet állapotát.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarország területének egyharmada maradt fenn természetközeli állapotban, ami ritka aránynak és egyedülálló kincsnek számít, ezen értékek védelme azonban állandó beavatkozásokat igényel. Ilyen a Mura-mente élőhelyfejlesztését célzó projekt is. Rácz András hozzátette, hogy a természeti környezet állapota rövid távon az ország versenyképességét határozza meg, hosszú távon viszont a fennmaradás záloga.

A Mura-menti Tájvédelmi Körzetben és Natura 2000 területen megvalósuló beruházás segíti az ártéri erdőterületek élőhely-rehabilitációját, a legeltetésre szánt gyepek helyreállítását és megteremti az állattartás feltételeit - mondta el a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója. Puskás Zoltán kiemelte, hogy a területen istállórendszert, etetőteret és mobilkarámokat alakítanak ki a jövőben itt legelő szürke marha-gulya számára. Emellett fogadóteret, irodákat létesítenek, és a terület mellett egy 3,5 kilométer hosszú tanösvény mutatja majd be a látogatóknak a hagyományos gazdálkodást és a térség természeti értékeit.

Az igazgató beszélt arról is, hogy a projekt segíti a terület természetközeli állapotának megóvását és visszaállítását, hiszen a gyepkezelés és a legeltetéses állattartás mellett a beerdősült részeken a tájidegen fajokat őshonos egyedekre cserélik. Puskás Zoltán hozzátette, a most zajló fejlesztés összhangban van a bioszféra rezervátum célkitűzéseivel. Utalva arra, hogy hamarosan ötoldalúvá válik a Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátum, Puskás Zoltán hangsúlyozta, hogy ezzel a döntéssel a jelenlegi 6 ezerről 100 ezer hektárra bővül a terület, és a világ első, 5 országot érintő határon átnyúló bioszféra-rezervátuma jön létre.

A Murafölde településein élők helyben maradását, a térség megerősítését célozza a Mura Nemzeti Program, amelybe jól illeszkedik a Letenye mellett megvalósuló fejlesztés - jelentette ki Cseresnyés Péter. A Mura Programért felelős miniszteri biztos hozzátette: a természeti értékeknek ugyanis nagy szerepe van az aktív turizmus erősítésében. Az elmúlt időszakban megnövekedett a térségbe látogató turisták száma, a gazdálkodási központ és a mellette létesülő új tanösvény pedig lehetőséget ad arra, hogy új élményekkel gazdagodjanak és ismereteket szerezzenek a Mura-mentét felfedező vendégek. Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke beszédében a múltbéli értékek megőrzésének fontosságát hangsúlyozta, amelyben a gazdálkodási centrum fontos szerepet tölt majd be. Hozzátette, hogy a szemléletformálásnak a turisztikában is kiemelt jelentősége van, a területen létesülő tanösvény ebben nyújt majd segítséget.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?