Durván felpöröghet a paradicsombiznisz Magyarországon: biztató hírek érkeztek

Durván felpöröghet a paradicsombiznisz Magyarországon: biztató hírek érkeztek

agrarszektor.hu
Bíztató számokat közölt a Tomato Europe - az európai paradicsom feldolgozók egyesülete - az idei ipari paradicsomtermelés helyzetéről. A tavalyi átmeneti visszaesés után idei termésmennyiségre vonatkozó előrejelzések az elmúlt öt év átlaghoz közelítenek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A pandémia miatt a HORECA szektort érzékenyen érintő krízis ellenére Európában megnőtt a paradicsom-alapú termékek fogyasztása - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az európai országokban a gyors újraindulás következtében a fogyasztás növekedése várhatóan fennmarad az év második felében is. Köszönhetően a feldolgozók átmeneti leállásának a készletek lényegesen alacsonyabbak, mint amit a piaci igények mutatnak. Bár a termelés jelentősen növekedett, de mégsem elegendő mértékben, ezzel együtt elmondható, hogy az ipari paradicsom termő területeken a termesztés és a feldolgozás a kapacitás felső határán van. A világ termelése stabilitást mutat, habár az unión belül termelésnövekedés várható, a Kaliforniában lévő öntözési problémák; egyes kínai tartományokban az ujgur humanitárius válság miatt az Európai Unió által kivetett kereskedelmi szankciók, valamint a tengeri hajózási költségek megnövekedése kiegyenlítik a várható termelési mutatókat.

A becsült európai termésmennyiségek azt mutatják, idén mintegy 8,8%-os növekedésre számíthatunk 2020-hoz képest a termésbecslés alapján, ami 28%-os piaci részesedést jelent a világ ipari paradicsomtermelésében. Magyarországon a 2020-as évhez képest az idei évben mintegy 22%-os termésnövekedést jósol a Tomato Europe, ami mintegy 100 000 tonna ipari paradicsomot jelent. Összességében elmondható, hogy a termelési költségek növekedése, a megnőtt fogyasztói igények és a készletek gyors csökkenésének következtében a paradicsom-alapú termékek árain valószínűleg meg fog látszódni a pandémia hatása.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?