Másodfokú hőségriasztást rendeltek el egész Magyarországon: durva napok jönnek

Másodfokú hőségriasztást rendeltek el egész Magyarországon: durva napok jönnek

agrarszektor.hu
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzési adatait, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve az országos tisztifőorvos másodfokú hőségriasztást adott ki az ország egész területére 2021. július 13-án (kedd) 0.00 órától 2021. július 15-én (csütörtök) 24:00 óráig. Másodfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a napi középhőmérséklet a 25 Celsius-fokot. Emellett a tartós hőség veszélye miatt harmadfokú figyelmeztetéseket is kiadott keddre az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az OMSZ a tartós hőség miatt Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Tolna megyére kiadta a legmagasabb fokú (piros) figyelmeztetést. Ezekben a megyékben 29 Celsius-fok feletti napi középhőmérséklet valószínű. Emellett Budapestre, Pest, Békés, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Veszprém és Zala megyére másodfokú, a többi megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt. Az előrejelzés szerint kedden a hajnali 13-20 fokról 32-39 fokig melegszik a levegő. A meteorológiai szolgálat arra is felhívta a figyelmet, hogy kedden országszerte nagyon erős lesz az UV-B-sugárzás. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) arra kéri az embereket, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását - írja közös közleményében a NNK és az OKF. Nem szabad megfeledkezni a bőr védelméről sem, 11 és 15 óra között lehetőség szerint árnyékba kell húzódni. A szabadtéren dolgozók illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen. Ne hagyják a gyermekeket, állatokat tűző napon parkoló autóban. Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.

Az átlagosnál melegebb időjárás megterhelő az egészséges szervezetre is, illetve bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt. Vannak különösen veszélyeztetett csoportok, ilyenek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intjük, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg. Akik szabadságukat vízparton töltik, kerüljék a déli órákban a napozást, hűtsék le magukat mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. Ajánlatos több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni.

Ha van légkondicionáló berendezésünk, időnként kapcsoljuk be, de a hőmérsékletet ne állítsuk 27 foknál hűvösebbre és figyeljünk arra is, hogy a hideg levegő befúvása ne legyen túl erős. A készüléket szakaszosan használjuk, ellenkező esetben ugyanis megfájdulhatnak az izületek. Az ablakot csak éjszaka és hajnalban nyissuk ki, nappal sötétítsünk be. A ventillátort - ha van otthon - szintén szakaszosan kell üzemeltetni. Fontos tudni, hogy a lapátok csak a belső meleg (forró) levegőt forgatják, ami még jobban kiszárít bennünket, ezért még több folyadékot kell fogyasztani.

EZ IS ÉRDEKELHET

Június 24-e óta tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban. Ez azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek 200 méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A tüzek megelőzése érdekében a dohányzók ne dobják el az égő cigarettacsikket, mert a száraz növényzet nagyon könnyen meggyulladhat. Idén már több, mint hatezer tűz volt a szabadban, a leégett terület pedig akkora, mintha 7060 focipálya égett volna le.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?