Sokkoló tények láttak napvilágot: lenullázódhatnak idén a magyar kukoricatermelők

Sokkoló tények láttak napvilágot: lenullázódhatnak idén a magyar kukoricatermelők

agrarszektor.hu
Jelentős terméskieséssel kell számolniuk idén a magyar kukoricatermelőknek a kedvezőtlen időjárás miatt. Így hiába drágább most a termény mint egy éve, részben a kiesés miatt, részben pedig a jócskán megnövekvő inputanyag- és energiaköltségek miatt lenullázódhat a gazdák eredménye.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hiába aratták le a búzát összességében jó eredménnyel a gazdálkodók, másik fő növényünkre, a kukoricára vonatkozó kilátások nem túl biztatók - mondta a Világgazdaságnak Csősz Tibor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) tanácsosa. A kukoricatermelőknek várhatóan jelentős terméskieséssel kell számolniuk, részben emiatt, részben a jócskán megnövekvő inputanyag- és energiaköltségek miatt lenullázódhat az eredményük.

A MOSZ információi szerint az október elejétől a következő év október elejéig tartó új gázévre vonatkozó szerződésekben a terményszárítók üzemeltetői jóval magasabb gázvételezési, úgynevezett molekulaárakkal találkozhattak, mint a jelenlegiben. Nem ritka az előző szerződéses évihez képest a 150-200 százalékos áremelkedés sem.

Persze, még nem tudható, mekkora lesz a kukorica víztartalma, de annyi bizonyos, hogy a szárítással a 14 százalékos küszöbérték alá, 13 százalékra szokták levinni, 1 százalék víz elvonása pedig egy tonna terménynél hatezer forint költséggel jár. Ez azt jelenti, hogy az idén a tavalyinál sokkal többe kerül a kukorica szárítása

 - mondta Csősz Tibor. Szerinte gondot okozhat az is, hogy tavasszal az időjárás miatt eleve késve indult e növénynél a vegetációs időszak, ami előrevetíti, hogy akár két-három héttel is eltolódhat a betakarítás. Ha az időjárás továbbra sem alakul megfelelően, akkor a szárítóknak a növény víztartalma miatt magas kapacitáson és hosszabb ideig kell üzemelniük. A termésátlagok nem jelentenek majd vigaszt: a nyári hőstressz ezt a kultúrát sem kímélte, az ország több pontjáról azt jelentették, hogy 20-30 százalékos terméskieséssel számolnak.

A gázár emelkedése fontos tényező a műtrágyák drágulásában is. A nitrogénműtrágyák - típustól függően - megközelítették a tavalyi áraik dupláját. A foszforműtrágyák árai főként kitermelési és keresletnövekedési okokból növekedtek óriásit, a DAP (diammónium-foszfát) például kétszer annyiba kerül, mint egy éve. A MOSZ szakértői szerint a szervetlen trágyák árainak normalizálódásához akár egy évre is szükség lehet.

Ezért aztán hiába drágább most 40-60 százalékkal a kukorica, mint egy éve, a kedvezőtlen időjárás miatt várható terméskiesés, a termelési költségek meredek emelkedése, valamint a földbérleti díjak növekedése könnyedén lenullázhatja a gazdálkodás eredményét

- mondta Csősz Tibor.

A MOSZ tanácsosa szerint nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a gázon és a műtrágyán kívül számtalan önköltségtényező is befolyásolja a termelés eredményességét, amelyek az Agrárközgazdasági Intézet jelentése szerint az elmúlt években a költségek 20 százalékát tették ki. 

Minden agrártevékenységnél érzékeny pont a költségek növekedése, az óriásit dráguló villamos energia például az állattartó telepek számára okoz nagy gondot, de emelkednek a vetőmagköltségek, a gépárak - mintegy 30-40 százalékkal -, illetve a munkaerőköltségek is. Ezeknek a növekményeknek előbb-utóbb a boltokba kerülő élelmiszerek fogyasztói áraiban is éreztetniük kell a hatásukat

 - tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?