Döbbenetes, mire jöttek rá a magyar kutatók a gabonákkal kapcsolatban

Döbbenetes, mire jöttek rá a magyar kutatók a gabonákkal kapcsolatban

agrarszektor.hu
Az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) Mezőgazdasági Intézetének munkatársai sikeresen azonosítottak a gabonafélék ivarsejtjeit kialakító számfelező sejtosztódás, azaz a meiózis során a kromatinban végbemenő szerkezetváltozásokat. Az intézetben működő Genetikai Variabilitás Kutatócsoport célja olyan módszerek kidolgozása, amelyek utat nyitnak a korábban nem elérhető, az új környezeti kihívásoknak is megfelelő genetikai kombinációk előállítására a gabonafélék nemesítése során.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A gabonafélék ivarsejtjeit kialakító számfelező sejtosztódás során a kromatinban végbemenő szerkezetváltozásokat azonosítottak az ATK kutatói. Lenykó-Thegze Andrea PhD-hallgató, az ATK tudományos segédmunkatársa Sepsi Adél és Cseh András ‒ a kutatóközpont tudományos főmunkatársai ‒ témavezetésével a rangos The Plant Journal folyóiratban publikálta legújabb kutatási eredményeit, melyek az apai és anyai kromoszómák gabonafélékben is lejátszódó rekombinációjának részleteit tárják fel, és várhatóan közvetlen hatással lesznek a nemesítés sikerességére.

A nemesítési programok hatékonysága a kölcsönös genetikai információcsere gyakoriságán és kromoszómán belüli pozícióján alapul. A szülői allélok rekombinációja határozza meg a nemesítés első lépésének a sikerességét, így döntő szerepe van a termésbiztonság javításában a jelenleg zajló éghajlati változás körülményei között. A nagyméretű genommal rendelkező gabonaféléinkben, mint például a búzában (Triticum aestivum) és az árpában (Hordeum vulgare) a rekombinációt eredményező kromoszomális átkereszteződések (crossoverek, CO) kizárólag a kromoszómavégekhez közeli szűk régiókban alakulnak ki. A crossoverek kialakulásának e szigorú térbeli szabályozottsága megakadályozza új allélkombinációk kialakulását a kromoszómakarok központi részén és a centromérához közel eső genomi régiókban.

Immuno-fluoreszcens in situ hibridizáció (FISH) a búza- és az árpacentromérák, illetve centroméracsoportok kimutatására. A vörös immunjelek a búza aktív centroméráit mutatják, míg fehér nyilak jelölik a FISH-sel kimutatott árpacentromérákat. Az árpacentromérák különálló pozíciója demonstrálja, hogy a centromérikus régiók e fázisban nem alkotnak párokat egymással. (Forrás: ATK Mezőgazdasági Intézete)

Ezen crossovermentes régiók a genom jelentős hányadát képviselik, és megabázispáronként (Mbp) átlagosan 3‒7 gént tartalmaznak (Lou et al., 2017). Annak érdekében, hogy a homológ rekombináció frekvenciáját és elhelyezkedését befolyásolni lehessen, kulcsfontosságú azon faktorok megértése, amelyek a crossoverek kialakulását szabályozzák.

A kutatás két legfontosabb új eredménye a búza genetikai háttérben stabilan öröklődő egyetlen árpakromoszóma-kar dinamikájának feltérképezése során született. ImmunoFISH technika alkalmazásával bebizonyosodott, hogy a centromérák a meiózis kezdeti szakaszaiban véletlenszerűen alkotnak csoportokat, nem történik meg a homológ, illetve homeológ párok egy csoportba rendeződése (lásd a fenti képen).

A meiotikus rekombináció és a szinapszis folyamatainak párhuzamos nyomon követésével kimutatták, hogy a szubtelomerikus kromatin a rekombináció beindulásakor, a DNS kettős szálú töréseinek kialakulásával egy időben jelentősen meghosszabbodik, és nyitott szerkezetet vesz fel. Ezzel szemben a kromoszómakar és a centromérához közel eső régiók megőrzik zárt kromatinszerveződésüket, és csak később csomagolódnak ki, egyidejűleg a szinaptonémás komplex kezdeti felépülésével és a kettős szálú törések hibajavító folyamatainak beindulásával (lásd a lenti képen). A zárt pericentromerikus kromatinszerkezet ezeken a kromoszómarégiókon belül hozzájárulhat a crossoverek gátláshoz, így ennek feloldásához és a rekombináció új genomi régiók felé történő kiterjesztéséhez szükség van az e folyamatokat irányító gének azonosítására. 

Árpa kromatinszerkezetének változása a meiózis korai szakaszában. Az árpakromoszóma-kar genomi in situ hibridizáció segítségével látható, míg a meiózis fázisainak a meghatározása immun-hisztokémiai módszerekkel történt. A fonalasabb dekondenzált kromoszómarégiók, melyek a telomérákhoz közel helyezkednek el, hozzáférhetők a rekombináció kialakulásának kezdeti szakaszában.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?