Alapjaiban változhat meg a növénytermesztés a világon: ez most mindent felforgathat

Alapjaiban változhat meg a növénytermesztés a világon: ez most mindent felforgathat

agrarszektor.hu
Brazil kutatók egy csoportja egy olyan hidrogél kifejlesztésén dolgozik, amely képes csapdába ejteni a légkörben levő szén-dioxidot, és azt a talajban megkötni. A tudósok azt remélik, ezzel a felfedezéssel enyhíthetik az üvegházhatás következményeit.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Hidrogél Programot a Shell brazíliai vállalata is támogatja, együttműködő partnerei között pedig megtalálható a São Pauló-i Egyetem (USP), a brazil nukleáris és energia kutatási intézet (IPEN) és a Rio Grande do Sul Állami Egyetem (UFRGS) - olvasható a Future Farming oldalán. A szerves anyagokból felépülő hidrogél szén-dioxid molekulákat szintetizál, hogy oxálsavakat hozzon létre, amelyet egy biomonomerrel kombinálva stabilizálja az új molekulát. A kutatás ezen részéért felelős Thiago Lopes szerint a szén-dioxid elektrokémiai és fotoelektrokémiai technikák révén oxálsavvá fog alakulni.

Az oxálsav-termelés karbonlábnyoma így negatív lenne. Ezért is ejtünk csapdába két szén-dioxid molekulát, hogy oxálsavat állítsunk elő. Így létrehozhatunk egy előnyös kört ennek az üvegházhatású gáznak a megkötéséhez

- magyarázta Thiago Lopes.

A tervek szerint a hidrogélt szemcsék formájában használnák fel a növénytermesztés során, amelyek így több szenet tudnának megkötni a légkörből, és eltárolni a talajban. A tesztelésért a São Pauló-i Egyetem lenne a felelős, a termék előállításáért pedig Rio Grande do Sul Állami Egyetem. Eközben az energia és környezeti intézet kidolgozná a készítmény kereskedelmi forgalomba hozatalához szükséges normatív szabályokat.

Noha a talajok egyébként is megkötik és tárolják a szén-dioxidot, a tudósok azt remélik, hogy az általuk kifejlesztett hidrogél meg fogja növelni a talajok szénmegkötő és -megtartó képességét. Ahogy Carlos Eduardo Pellegrino Cerri, a São Pauló-i Egyetem agronómiai iskolájának, az Esalq Talajtudományi Tanszékének professzora mondta, természetes körülmények között a talaj a szén-dioxidok egyharmadát kötik meg, a maradék kétharmad viszont visszakerül a légkörbe. Most azt akarjuk kideríteni, hogy a hidrogélünk mennyi szén-dioxidot képes megkötni és eltárolni a talajban a trópusi éghajlaton - mondta a professzor.

Egy másik kutatási lehetőség a talaj és a növények közti együtthatás értékelésére fókuszál. A tudósok arra számítanak, hogy a hidrogél szemcsék képesek lesznek visszatartani a vizet, és fokozatosan engedni át a növényeknek. Ha ez a feltételezés igaznak bizonyul, akkor a termék csökkentheti az öntözés szükségességét, és növelheti a növények tápanyagfelvételi képességét.

A hidrogél biológiailag lebomló, ezért az esetleges környezeti problémákon túl is lehetnek előnyei. Az egyik a mikrotápanyagok felszívódásának fokozása. A másik, hogy kedvező feltételeket biztosít a hasznos mikroorganizmusok számára

- jelentette ki Carlos Eduardo Pellegrino Cerri.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?