Ezen múlik, lesz-e fehér karácsony idén: kiderült, mi vár a magyarokra az ünnepekkor

Ezen múlik, lesz-e fehér karácsony idén: kiderült, mi vár a magyarokra az ünnepekkor

agrarszektor.hu
Még pontosan két hét van karácsonyig, és mindenkit egyre jobban foglalkoztat, hogy idén mire lehet számítani? Végre fehér lesz a karácsony, vagy sem? Az előrejelzések szerint egy hidegpárna konzerválhatja a keleten vasárnap lehulló havat, az ünnep előtt pedig megnyílhat az út a sarki légtömegek előtt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az aktuális előrejelzések alapján a jövő hét folyamán egy anticiklon húzódik majd Magyarország fölé, és egyre nagyobb területre ülhet be a hidegpárna - olvasható az Időkép.hu oldalán. Ez pedig konzerválhatja azt a hótakarót, amely vasárnap keleten, délkeleten alakulhat ki egy mediterrán ciklonnak köszönhetően. Nyugaton, északnyugaton viszont enyhébb idő körvonalazódik, így ott a meglévő hóréteg jelentős mértékben veszíthet a vastagságából.

Ez az anticiklon valamikor a jövő hét vége felé vélhetően egyre inkább a Brit-szigetek fölé fog húzódni. Ám ennek peremén megnyílhat az út a hideg, sarkvidéki légtömegek előtt Magyarország felé.

Így indulhat meg a sarkvidéki légtömeg Közép-Európa fölé (Előrejelző modell: ECMWF (Forrás: WXCharts.com))

Ennek lefolyása még meglehetősen bizonytalan, bíztató viszont, hogy az ECMWF modell európai hőmérsékleti anomália előrejelzése alapján a december 20-ától kezdődő hét, vagyis karácsony hete már az átlagosnál hidegebb idő jegyében telhet. Azt illetően, hogy ehhez csapadék, ezen belül havazás is fog-e társulni, még nem tudni. Az Időkép.hu ugyanakkor jelezte, hogy ebben a kérdésben a nagy időtáv miatt még felesleges lenne részletekbe bocsátkozni.

A fehér szenteste esélye az ECMWF modell december 10-i valószínűségi előrejelzése alapján (Forrás: Időkép.hu)
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?