Módosult a biomassza-termelés szabályozása: ez számos gazdát érinthet

Módosult a biomassza-termelés szabályozása: ez számos gazdát érinthet

agrarszektor.hu
Megújul a biomassza-termelőkre vonatkozó jogszabályi környezet. Ezek értelmében mezőgazdasági biomassza kizárólag olyan földterületen lesz termeszthető, amelyre vonatkozóan van éves tápanyag-gazdálkodási terv. Az új rendelkezések 2022. január 1-jén lépnek hatályba.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Új jogszabályi rendelkezések lépnek hatályba jövő év elején a biomassza-termelőkre nézve. A továbbiakban a mezőgazdasági területekről származó hulladékból és maradványanyagokból előállított bioüzemanyagok, folyékony bio-energiahordozók és biomasszából előállított tüzelőanyagok alapanyagául szolgáló mezőgazdasági biomassza kizárólag olyan földterületen termeszthető, amelyre vonatkozóan évente tápanyag-gazdálkodási tervet készítettek - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán. A tervet elektronikus úton, a hatóság részére kell megküldeni.

A tápanyag-gazdálkodási tervnek az elkészítése nem újkeletű feladat, az integrált növényvédelem egyik alapelveként ez már jelenleg is követelmény a gazdák számára. Az új jogszabályi előírás a mezőgazdasági biomassza - azon belül is csak a hulladékok (például a növényi hulladékok) és maradékanyagok (például szalma) - keletkezésével és/vagy előállításával érintett termőterületek tekintetében állapít meg kötelezettséget az éves tápanyag-gazdálkodási terv elkészítésére. Az új szabályozással kapcsolatos tudnivalókról bővebb információk a Nébih alábbi oldalán találhatóak. Az új rendelkezések 2022. január 1-jén lépnek hatályba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?