Biomassza-termelők, figyelem! Ez az új szabályozás mindenkit érint

Biomassza-termelők, figyelem! Ez az új szabályozás mindenkit érint

agrarszektor.hu
Tájékoztatót adott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a megújuló energia előállításához kapcsolódó tápanyag-gazdálkodási terv benyújtásához. Ennek értelmében a biomassza-termelőknek minden évben tápanyag-gazdálkodási tervet kell benyújtania a hatósághoz, amelynek határideje az adott év szeptemberének végére esik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Újabb adminisztrációs kötelezettség szakadt a biomassza-termelők nyakába. A Nébih ugyanis arra hívta fel ezen gazdálkodók figyelmét, hogy a tavaly kelt jogszabályi rendelkezés (34/2021. (X. 6.) AM rendelet a megújuló energia előállítására szolgáló biomassza fenntartható termesztésére vonatkozó egyes szabályokról) értelmében minden évben tápanyag-gazdálkodási tervet kell benyújtaniuk a hatósághoz a megújuló energia előállítására szolgáló melléktermékekhez kapcsolódóan. A terv elektronikus beküldésének határideje - a későbbi betakarítások kivételével - minden évben szeptember 30-a. A terv elkészítését és benyújtását támogató kitöltési segédlet hozzáférhető a hivatal honlapján.

A megújuló energia előállítására szolgáló melléktermékekhez kapcsolódó tápanyag-gazdálkodási tervet az érintett gazdálkodóknak a betakarítást követően, minden évben szeptember 30-ig kell elektronikus úton beküldeniük a Nébih felé. Abban az esetben, ha az adott növénykultúra betakarítására csak szeptember 30-át követően kerül sor, úgy a tápanyag-gazdálkodási terv benyújtása a betakarítást követő 30 napon belül esedékes.

A biomassza-termelőknek a tápanyag-gazdálkodási tervet öt évnél nem régebbi talajvizsgálati eredmények alapján kell elkészíteniük. Ezt követően a megfelelő adattartalmú tápanyag-gazdálkodási tervet elektronikusan szükséges benyújtani a Nébih Ügyfélprofil Rendszerén (ÜPR) keresztül, amely ügyfélkapus azonosítást követően érhető el. Az adatlap, valamint a tápanyag-gazdálkodási terv elkészítéséhez használható kitöltési segédlet a hatóság honlapjáról tölthető le.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?