Egyre többen termesztenek ilyen gyümölcsöt Olaszországban: tudnak valamit?

Egyre többen termesztenek ilyen gyümölcsöt Olaszországban: tudnak valamit?

agrarszektor.hu
Az olasz statisztikai hivatal adatai szerint tavaly 4%-kal nőtt a szamóca belföldi termőterülete. Az eltérő klimatikus adottságoknak köszönhetően a gyümölcs már 12 hónapon keresztül kapható az országban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szamóca termőterülete 2021-ben Olaszországban 4%-kal, 4100 hektárra nőtt az Ista (Istituto Nazionale di Statistica) adatai szerint - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A tavalyi év legnagyobb újdonsága azonban az, hogy a korábban zsugorodó északi régiós termőterület is növekedésnek indult. Továbbra is a csizma talpának közepén elterülő Basilicata és a mellette fekvő Campania számít a legnagyobb termesztő régiónak, együttesen az összes terület felét adják. Dél-Olaszországban összesen 2600, északon 1000, míg a középső országrészben körülbelül 500 hektáron folyik a gyümölcs termesztése.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

Egyre vonzóbb a szamóca termesztése

A meglehetősen nehéz, COVID járvánnyal is súlyosbított 2020-as évet követően tavaly már ismét bővült (9%-kal) a kivitel, értékben pedig igen jelentős 29%-os növekedést könyvelhettek el az exportőrök. Ezzel párhuzamosan a belföldi fogyasztás is 4%-kal, 96 ezer tonnára nőtt, a taljánok összesen 393 millió eurót, a 2020-asnál 9%-kal többet költöttek szamócára.

Fogyasztás: friss szamóca egész évben

A gyümölcs szerelmesei már az év összes hónapjában vásárolhatnak Olaszországban termelt szamócát: a termőhely és a fajta változik az év előre haladtával. A főszezon áprilisban kezdődik és május végéig tart a déli körzet nagy termésével. Nyáron Emilia Romagna veszi át a stafétát, majd Verona környéke következik, ősz elején pedig az Alpok alatti ívben elhelyezkedő Piedmont, Trento és Bolzano robban be egészen az októberi fagyokig, de ekkor már újra is indul a kör Szicília termésével.

Fajtahasználat

Érdemes áttekinteni a fajtahasználatot is, mivel régiónként változik az eltérő éghajlati körülményeknek megfelelően. Basilicata tartományban a Metapontumi-síkság (Metapontino, ez egyben egy község neve is) a termesztés központja, és itt még mindig a Sabrosa-Candonga számít mérvadónak, de szerepe folyamatosan csökken (a fajta neve Sabrosa, de Candonga márkanév alatt forgalmazzák). Még a terület 57%-án, csaknem 600 hektáron foglalkoznak vele, ám korábban 80-90%-os arányban csak ezt a fajtát termesztették ebben a körzetben. Egyre jobban terjed a késői, spanyol eredetű Inspire (143 ha) és a korán érő Rossetta fajta (86 ha), ezek segítenek a szezon széthúzásában. Az Inspire fajtát általában Matera márkanéven dobják piacra. Az idei év nem indult zökkenőmentesen a termesztőkörzetben, mivel március 8-án fagypont közeli minimum hőmérsékletet mértek több helyen is, amire főleg a Sabrosa-Candonga érzékeny. Campania három legfontosabb fajtája a Melissa, az NSG 203 (Marimbella) és Sabrina, ezek együttesen a tartományi termőterület 70%-át fedik le. Szicília egyetlen fajtát termeszt: a Florida Fortuna sehol máshol nem terem Olaszországban, és a Marsala környéki klímának köszönhetően extrém korai, télen betakarítható termést ad. Emilia-Romagna számított a 70-es 80-as években Olaszország fő termesztőkörzetének, mára azonban jelentősége 10% környékére esett vissza. Szabadföldön termelnek, sok fajtával, és a déli tartományokban lecsengő szezon végén, nyár elején kezdődik a fő időszak. Elsősorban német fajtákat használnak, a legnagyobb termőterületek a Sibilla, Joly, Aprica, Clery és Brilla fajtákhoz tartoznak. Verona környékén jelentős a szabadföldi és a hajtatott termesztés is, ezért ősz és tavasz folyamán egyaránt kerül piacra helyi szamóca. Elsősorban az Aprica, Agnese, Antea, Garda és a Callas fajtákat használják.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?