Szaharai por fenyegeti Európát: Magyarország sincs biztonságban tőle

Szaharai por fenyegeti Európát: Magyarország sincs biztonságban tőle

agrarszektor.hu
Nagy mennyiségű szaharai port söpörhet Európa fölé a Celia ciklon a hét közepén. A szakemberek előrejelzései szerint még a Kárpát-medencébe jut belőle.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az idei tavasz első nagyobb szaharai porkitörése érheti el Európát a hét során. Az Ibériai-félszigettől délnyugatra, Marokkó partjainál egy erősebb ciklon mélyült ki hétfőn, ami kiadós esőzéseket, viharos szelet hoz Portugáliába és Spanyolországba - olvasható az Időkép.hu oldalán. A nagy területen várható veszélyes időjárási jelenségek miatt már nevet is kapott a légörvény, melyet Celiára kereszteltek.

Celia hidegfrontja a Szahara fölé is behatolt, nagy mennyiségű port emelve a magasba. Ez a hatalmas portömeg pedig egyenesen Európa felé vette az irányt. Az Athéni Egyetem által futattot SKIRON modell por előrejelzése szerint a hét végére teljesen szétterülhet a kontinens nyugati, középső és déli része fölött.

Nyugat-Európában emiatt több helyen is sáros eső alakulhat ki, különösen Spanyolországban, Portugáliában és a Földközi-tenger nyugati medencéjében, ahol pedig nem lesz csapadék barnás, aranysárga árnyalatokban tündökölhetnek a naplementék és a napkelték.

A szaharai por első adagja kedden már a Kárpát-medence fölé is besodródik. A várhatóan szerdán érkező csapadékzónával keveredve pedig Magyarországon is kialakulhat sáros eső.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?