Nesze neked benzinárstop: a magyar mezőgazdaságot is elérte az üzemanyaghiány

Nesze neked benzinárstop: a magyar mezőgazdaságot is elérte az üzemanyaghiány

agrarszektor.hu
Magyarország több pontján leálltak a mezőgazdasági munkák üzemanyaghiány miatt, és habár azt nem tudni, hány gazdaságot érint a kényszerű munkaszünet, a gazdák nagy része még most is a magasabb, nagykereskedelmi áron szerzi be a gázolajat. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) tájékoztatása szerint logisztikai problémák miatt a Mol a megrendelt gázolaj mennyiséget nem tudja leszállítani, ezért állnak le a munkálatok. A Mol reagált a felhívásra, szerintük a logisztikai problémák elhárítása folyamatos.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Üzemanyaghiány miatt az ország több pontján leálltak a mezőgazdasági munkák, és habár arról nincsenek információk, hogy mindez hány gazdaságot érint, a gazdák többsége továbbra is a magasabb, nagykereskedelmi áron szerzi be a gázolajat - írja az ATV híradójának riportjára hivatkozva a Telex. Máhr András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) főtitkárhelyettese azt mondja, hogy 

logisztikai problémák okán a Mol a megrendelt gázolaj mennyiséget nem tudja leszállítani. Ennek az a konzekvenciája, hogy leállnak a tavaszi munkálatok. Márpedig egyes tavaszi munkák nem állhatnak meg, különben ősszel nem lesz mit learatni

A Mol reagált a gazdák felhívására. Szerintük a logisztikai problémák elhárítása folyamatos.

A kormány még 2021 novemberében döntött úgy, hogy a 95-ös benzin és a dízel literenkénti árát három hónapra 480 forintban maximálja, februárban azonban meghosszabbították az árstopot még három hónappal, ráadásul nagykereskedelmi szinten is befagyasztották az árakat, hogy a kiskereskedők ne kényszerüljenek a beszerzési ár alatt értékesíteni az üzemanyagokat. Néhány napja érkezett a bejelentés, miszerint marad a benzinárstop, a jövedéki adót pedig literenként 20 forinttal csökkentik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?