Valami történt a németeknél: egyre kevesebb az import gyümölcs az országban

Valami történt a németeknél: egyre kevesebb az import gyümölcs az országban

agrarszektor.hu
Kis mértékben ugyan, de visszaesést mutat a 2021-es a német frisspiaci zöldség-gyümölcs behozatal. A 2020-as rekord importévet követően a koronavírus-járvány második évében, 2021-ben kis mértékben visszaesett a német frisspiaci zöldség-gyümölcs behozatal - írja a Fruchthandel. A zöldségeknél a 3,4 millió tonnás mennyiség 3%-kal marad el a 2020-astól. A külföldről vásárolt volumen felét a paradicsom, a paprika és az uborka teszi ki együttesen. Az uborka importja gyakorlatilag nem változott, míg paradicsomból és paprikából kevesebbet vásároltak a németek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A csonthéjas gyümölcsök tekintetében elmondható, hogy a 2021-es évben a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt erősen visszaesett a dél-európai termés, ami a német importban is megmutatkozott. Ezt még az egzotikus gyümölcsök növekvő behozatala sem tudta kompenzálni, így a 2021-es teljes német frisspiaci gyümölcsimport mennyisége 5,37 millió tonna lett, ami 5%-os csökkenést jelent az egy évvel korábbihoz képest - írja a FruitVeb.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

A német zöldség-gyümölcs import visszaesésének okai között szerepelnek egyrészt a szállítási nehézségek (elsősorban a szállítási kapacitások csökkenése, a konténerek megbízhatatlan rendelkezésre állása, a növekvő energia-, üzemanyag- és csomagolóanyag árak, valamint a sofőrhiány), másrészt pedig az exportőr országok alacsonyabb termései. A csonthéjasoknál tavaly drámai volt a helyzet, de a 2021-es esős, hűvösebb német nyár nem kedvezett a dinnyefélék fogyasztásának sem. A nemzetközi áruszállítást övező turbulenciák várhatóan 2022-ben sem szűnnek meg: az üzemanyagárak növekedését az ukrán válság máris tovább súlyosbította.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?