Veszélyes betegség pusztítja a magyar diófákat: így lehet védekezni ellene

Veszélyes betegség pusztítja a magyar diófákat: így lehet védekezni ellene

agrarszektor.hu
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Magyarország egész területén engedélyezte az Astra Rézoxiklorid gombaölő szer hatályos engedélyokirattól eltérő szükséghelyzeti felhasználását dió kultúrában baktériumos és gombás betegségek ellen légi úton történő kijuttatással. Az engedély a 2022. április 15-től 2022. augusztus 12-ig tartó időszakban érvényes.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), mint élelmiszerlánc-felügyeleti szerv, engedélyező hatóság a Sumi Agro Hungary Kft. (1016 Budapest, Zsolt u. 4.), mint ügyfél kérelmére indult hatósági eljárásban Magyarország egész területén engedélyezte az Astra Rézoxiklorid (840 g/kg rézoxiklorid) gombaölő szer hatályos engedélyokirattól eltérő szükséghelyzeti felhasználását dió kultúrában baktériumos és gombás betegségek ellen légi úton történő kijuttatással a 2022. április 15-től 2022. augusztus 12. közötti időszakban. Jelen határozat alapján a szükséghelyzeti felhasználás mind a fenti klón engedéllyel rendelkező készítményre, mind pedig annak referencia termékére egyaránt vonatkozik - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Az engedélyező hatóság eljárása során megállapította, hogy a baktériumos és a gombás betegségek elleni permetezések a nagy koronamagasságú dióültetvényekben csak légi úton valósíthatók meg eredményesen úgy, hogy a felső koronafelület permetlé borítottsága kedvezőbb legyen. A dió kultúrában a baktériumos és a gombás betegségek ellen engedélyezett készítmények légi úton történő alkalmazása nem engedélyezett. A készítmény légi felhasználásának engedélyezését tovább indokolja, hogy a kezeléseket nagy összefüggő felülettel rendelkező dióültetvényekben rövid időn belül kell elvégezni, amelyhez a felhasználók részére nem áll rendelkezése megfelelő géppark.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?