Veszélyben a magyar földek? Hiába esett az eső, aggódnak a gazdák

Veszélyben a magyar földek? Hiába esett az eső, aggódnak a gazdák

agrarszektor.hu
Az utolsó pillanatban érkezett meg az eső a magyar földekre, de a eddigieknél jóval csapadékosabb tavaszban bíznak a gazdák a jó termésért, mert a klímaváltozás okozta vízhiányt pótolni kell. Ugyanakkor az sem jó, ha túlzottan csapadékos a tavasz, mert az intenzív eső már nem tesz jót a talajszerkezetnek, ráadásul ilyenkor a talaj tetején elfolyik a csapadék, és a növények nem tudják hasznosítani azt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hónapok óta nem esett kiadós csapadék Magyarországon, ráadásul a tél is szinte hó nélkül telt el. A csapadékszegény időjárás következtében 100 milliméter csapadékhiány alakult ki a földeken. A vízhiány még pont nem okozott gondokat a földeken, mivel az őszi vetésű növények még nyugalmi állapotban voltak, ám pont időben érkezett meg az eső - mondta az InfoRádiónak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. Kiemelte, a melegedő időjárás hatására fejlődni kezdő növényeknek most viszont több vízre van szükségük, hogy a fotoszintézist folytatni tudják, és ehhez nagyon jókor jött az elmúlt napok csapadéka.

Most kezdték a gazdák a tavaszi mezőgazdasági munkákat. A tavaszi munkacsúcs, vagyis a napraforgó vetése - ami 500-800 ezer hektáros területen történhet meg -, valamint a kukorica vetése - mintegy egymillió hektár körüli területen - egy kicsit későbbre csúszik a szokásosnál, és április közepére, második felére felére terjed majd ki, de ez rendben lesz. Az eddigieknél jóval csapadékosabb tavaszban reménykednek a gazdák a jó termésért, mert a klímaváltozás okozta vízhiányt pótolni kell, ugyanakkor az se jó, ha nagyon csapadékos a tavasz

 - tájékoztatott a szakember. 

Nekünk az lenne ideális, ha 7-10 naponta érkezne egy záporfelhő Magyarországra, és átáztatná a talajt, mert a rendes csapadékeloszlás is nagyon fontos ahhoz, hogy sikeres legyen a termesztési év. Ugyanakkor négy milliméter per óránál intenzívebb eső már nem tesz jót a talajszerkezetnek, és ha túl erős a zápor, zivatar, akkor a talaj tetején elfolyik a csapadék, és a növények nem tudják hasznosítani

 - hangsúlyozta. Kiemelte, csapadékhiányos időjárás esetén nagyságrendileg 80-100 ezer hektár szántóföldi területen tudnak öntözni Magyarországon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?