Veszélyes kártevő pusztítja a magyar vöröshagymát: így lehet védekezni ellene

Veszélyes kártevő pusztítja a magyar vöröshagymát: így lehet védekezni ellene

agrarszektor.hu
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Magyarország teljes területén engedélyezte a Mospilan 20 SG rovarölő szer alkalmazását őszi és tavaszi vetésű vöröshagyma kultúrákban tripszek, hagymalégy és hagyma aknázólégy ellen évi 1 alkalommal földi permetezéses alkalmazással 200 g/ha dózisban, 400-500 l/ha permetlével kijuttatva. Az engedély a 2022. május 4. és 2022. augusztus 31. közötti időszakban érvényes.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), mint élelmiszerlánc-felügyeleti szerv, engedélyező hatóság a Sumi Agro Hungary Kft. (1016 Budapest, Zsolt u. 4.), mint ügyfél kérelmére indult hatósági eljárásban Magyarország teljes területén engedélyezte a Mospilan 20 SG (200 g/kg acetamiprid) rovarölő szer hatályos engedélyokirattól eltérő szükséghelyzeti alkalmazását őszi és tavaszi vetésű vöröshagyma kultúrákban tripszek, hagymalégy és hagyma aknázólégy ellen évi 1 alkalommal földi permetezéses alkalmazással 200 g/ha dózisban, 400-500 l/ha permetlével kijuttatva a 2022. május 4. és 2022. augusztus 31. közötti időszakban. Vöröshagyma kultúrában előírás szerinti felhasználás esetén az élelmezés-egészségügyi várakozási idő 14 nap. Jelen határozat alapján a szükséghelyzeti felhasználás a fenti készítményre, mint referencia termékre hivatkozó, azonos összetételű, klón engedéllyel rendelkező termékekre is vonatkoztatható.

Indokolás

Az engedélyező hatóság eljárása során megállapította, hogy a Magyarországon már engedélyezett fenti növényvédő szer szükséghelyzeti felhasználási kérelme őszi- és tavaszi vetésű vöröshagyma kultúrában indokolt. Ennek oka, hogy tripszek, hagymalégy és hagyma-aknázólégy elleni, valamint a beporzó szervezetekre kevésbé kockázatos készítmény nem áll a felhasználók rendelkezésére - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?