Beüthet a gázpara Hollandiában: egyre több termelő kényszerülhet drasztikus lépésre

Beüthet a gázpara Hollandiában: egyre több termelő kényszerülhet drasztikus lépésre

agrarszektor.hu
Május 30-án a Gazprom bejelentette, hogy a továbbiakban nem szállít földgázt a holland GasTerra vállalatnak, mivel a cég nem hajlandó rubelben fizetni. Habár egyes szakértők szerint a gázkészletek beszerzése nem forog veszélyben ettől a lépéstől, a holland termelők őszi döntéseire nagy hatással lesz. Előbb-utóbb a gázárak emelkedése miatt a hajtatott kertészeti termékek annyira meg fognak drágulni, hogy a termelők számára fenntarthatatlanná válik, és egyre többen kényszerülhetnek a működés felfüggesztésére vagy végleges abbahagyására.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Május 31-én azonnal hatállyal el is zárta a gázcsapot a Gazprom, és leállította a holland GasTerrának irányuló szállításokat, mivel a cég nem volt hajlandó rubelben fizetni. A hírre a Title Transfer Facility kereskedelmi platformon azonnal emelkedni kezdett a földgáz ára. A Shell, az Esso Nederland és a holland állam tulajdonában álló GasTerra közleménye szerint október 1-jével amúgy is lejárt volna a Gazprommal kötött szerződésük, így körülbelül 2 milliárd köbméter leszerződött mennyiség leszállítása fog elmaradni. A GasTerra állítólag régóta készült erre a lépésre, és már korábban elkezdte alternatív forrásokból beszerezni a gázt. A holland energiaszolgáltató teljes mértékben elkötelezett az amerikai LNG beszerzése iránt, amit az orosz gáz alternatívájának tekint. Ez nyilvánvalóan drágább forrás, ráadásul a tél beállta előtt legalább 80%-ra kellene feltölteni a tározókat, ami szintén nem lesz egyszerű feladat - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Bart Setz, a bQurius kertészeti tanácsadó cég energiaügyi szakértője szerint ez a 2 millió köbméter kevesebb, mint amennyit az alternatív beszerzési forrásokból máris sikerült pótolni. Ilyen hír hallatán viszont mindig elhatalmasodik a vevőkön a pánikvásárlás, ezért emelkedtek most az árak. Szerinte a téli gázkészletek beszerzése sem forog veszélyben ettől az egy lépéstől, viszont nem szabad elfelejteni, hogy Ukrajnában a háború még nem ért véget. A holland termelők őszi döntéseire jelentős hatással lesz az energiabiztonság. Előbb-utóbb a gázárak emelkedése miatt a hajtatott kertészeti termékek annyira meg fognak drágulni, hogy a termelők számára fenntarthatatlanná válik, és egyre többen kényszerülhetnek a működés felfüggesztésére vagy végleges abbahagyására. A legnagyobb bajban a dísznövénykertészek lesznek, míg a zöldségtermesztők hozzájuk képest kevésbé vannak kiszolgáltatva az áremelésnek. Ennek egyik oka, hogy tavasz óta általában túlvásárolják magukat gázból, másrészt a vártnál is sokkal gyorsabban zajlik az energiaspóroló intézkedések bevezetése, mint amilyen például a HPS-ről LED lámpákra történő átállás (már csak azért is, mert a lámpacsere költsége akár egy tél alatt visszajöhet ilyen energiaárak mellett). A hollandok kidolgoztak egy olyan stratégiai tervet, melyben sok olyan megoldás található, ami segít függetlenné válni a földgáztól. Ilyen a geotermikus energia és a maradékhő hasznosítása, a hőszivattyúk alkalmazása, valamint a szél- és napenergiára történő átállás, illetve ezeknek a módszereknek a kevert alkalmazása.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?