Mi történik itt? Valami nagyon nem stimmel a spanyol barack- és szilvaterméssel

Mi történik itt? Valami nagyon nem stimmel a spanyol barack- és szilvaterméssel

agrarszektor.hu
Idén csaknem egyharmadával kevesebb csonthéjas gyümölcs fog teremni Spanyolországban, mint egy évvel korábban. A spanyol Cooperativas Agro-alimentarias termelői szövetség becslései szerint a 2022-es évben jelentősen vissza fog esni a megtermelt csonthéjas gyümölcsök (őszibarack, nektarin, ipari barack, laposbarack, kajszibarack és szilva) összesített mennyisége. Ez abszolút számokban azt jelenti, hogy a tavalyi 1,56 millió tonnát követően idén 1,1 millió tonnás termésre lehet számítani.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Csaknem 30%-kal esik vissza a csonthéjas gyümölcsök termése Spanyolországban a tavalyihoz képest. A nagy mértékű terméscsökkenés okai klimatikus eredetűek, az időjárás 2022-ben nem volt kegyes Spanyolországhoz: több régióban fagy, özönvízszerű eső és jégeső jelentkezett tavasszal, különösen áprilisban, amikor a fák már virágzásban voltak, illetve néhány tartományban már a gyümölcsök érése is megkezdődött - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. A spanyol termelő szövetség előzetes becslése alapján őszibarackból közel 26%-os csökkenésre lehet számítani, laposbarackból 18,6%-os visszaesés várható, ipari barackból majdnem 46,8%-kal fog kevesebb teremni idén, míg kajsziból 37,4%-os, szilvából pedig 14,3%-os csökkenést várnak 2022-ben az előző évihez képest.

Az egyes régiók termése igen változatosan alakul, de általánosságban elmondható, hogy a legnagyobb termesztőkörzetek kapták az idei időjárástól a legnagyobb pofonokat: különösen igaz ez a harmadik és negyedik legnagyobb termelőnek számító Katalóniára és Aragóniára, ahol 50%-kal illetve 60%-kal csökkent a termés a tavalyi évhez képest.

A nektarin 27%-os, illetve az őszibarack 25% körüli terméscsökkenése a magyar piac szempontjából is kifejezetten érdekes lehet, mivel egyrészt a hazai barackosok súlyos fagykár nélkül vészelték át a tavaszi időszakot, másrészt pedig azért, mert a magyar import az utóbbi években jelentősen eltolódott a spanyol beszerzési források felé.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?