Könyörtelen pusztítást okoz az aszály Magyarországon: százmilliárdos a kár a földeken

Könyörtelen pusztítást okoz az aszály Magyarországon: százmilliárdos a kár a földeken

agrarszektor.hu
Régóta nem látott aszály pusztít Magyarországon, ami komoly veszteségeket okoz a gazdáknak. Ezt mi sem mutatja jobban, hogy eddig mintegy 300 ezer hektárnyi kukorica és 200 ezer hektárnyi napraforgó ment tönkre a kedvezőtlen időjárás miatt olyannyira, hogy ezeken a területeken nem takarítható be semmiféle termés. Ami tovább fokozza a bajt, hogy a szárazság egy olyan évben viszi el a termés jelentős részét, amikor rendkívül magas árak vannak, tehát a gazdák normál körülmények között mondhatni, hogy kifejezetten jól kereshettek volna idén.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Csak az említett két növénynél elképesztő összeg, mintegy 400 milliárd forint a kiesés, ráadásul a kalászos gabonák aratása sem hozott fényes eredményeket. Rontja a helyzetet az is, hogy nem csak a mennyiség, a minőség sem jó a döbbenetes csapadékhiány miatt. Egészen durva demonstrációt tart idén a klímaváltozás Magyarországon, a tudósok által évtizedek óta prognosztizált kirívó időjárási anomáliák közül ezúttal a szárazság nyomja rá a bélyegét az idei mezőgazdasági évre. Az idei csapadékeloszlás és ennek nyomán a szántóföldi terméseket tekintve gyakorlatilag kettészakadt az ország: míg a Dunántúlon közepes és sokhelyütt jó a termés, az Alföldön szinte bibliai időket idéző aszály tombol - írja a Portfolio.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az eredmények az egész országban nem túl rózsásak ezért, ami erre még rátesz egy lapáttal, hogy egyes termények esetében a gazdák nagyobb területben gondolkodtak, mint korábban: az árpa vetésterülete például 30%-kal emelkedett a korábbiakhoz képest, de az össztermés végül 10%-kal kevesebb lett, mint tavaly. A búza hasonlóan járhat, úgy tűnik, hogy esetében is jelentősen kevesebb termés várható, de jelenleg a vetésterület nagyjából 31-32%-án fejeződött be az aratás, tehát egyelőre csak becsülni lehet a veszteségeket. Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke a lapnak elmondta, hogy az idei kalászos termés Magyarországon tragikusan gyenge. 

Óriási pénzek "égtek el"

Az árpa aratása lezajlott: itt 4,5 tonna lett hektáronként az országos átlag, amely abból adódik, hogy a Dunántúlon 5, az Alföldön 2-3 tonna közötti átlagokat arattak hektáronként. A búza esetében még zajlik a betakarítás, itt egyelőre 3,5-4 tonna közötti az országos termésátlag. Az elmúlt években 4,5 és 5 tonna között mozgott az országos átlag, így ezek rendkívül alacsony számoknak minősülnek. Ahol hektáronként 2-3 tonnát arattak, ott teljesen egyértelműen komoly veszteséget szenvednek el a gazdák, de még 4 tonna körül sem képződik nyereség a jelenlegi magas inputanyag-árak miatt. Az őszi betakarítású növények esetében kirívóan rossz a helyzet. Eddig mintegy 300 ezer hektárnyi területen a kukorica annyira kiszáradt, hogy abból semmiféle értékelhető termést nem remélhetnek a gazdálkodók, ami azt jelenti, hogy mintegy 2,1-2,4 millió tonna kukoricával kevesebb fog teremni a vártnál. A napraforgó esetében 200 ezer hektáron kellett feladni a termést, így a tervezetthez képest 600 ezer tonnával kevesebb napraforgó érik be idén.

EZ IS ÉRDEKELHET

Petőházi Tamás figyelmeztetett, hogy az aszály még folytatódik, tehát a szárazság végső egyenlege ennél még rosszabb is lehet. A kalászos gabonák terméskiesése pedig majd az aratás után becsülhető meg. Ez nem a végleges állapot, sajnos még előfordulhat, hogy több területen száradnak el a növények még betakarítás előtt. Tovább rontja a helyzetet, hogy a betakarítást megérő termény sem hozza az elvárt minőséget, a kalászosok, így az árpa és a búza esetében ez már világosan látszik. Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének főtitkára a lapnak elmondta, hogy nem csupán a mennyiség kifejezetten rossz, hanem a termés minősége is nagyon gyenge. Mindezek mellett a kevés csapadék miatt nagyon alacsony a termés nedvességtartalma, emiatt az első mérések során kiváló fehérje- és sikértartalmat mutatnak ki a vizsgálatok. A keményebb, apró és alacsony hektorlitersúlyú szemekkel viszont nem tud dolgozni a malomipar, ezért ezeket kirostálják, ami szintén hatalmas veszteséget jelent a feldolgozóknak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58