Van megoldás, ha beütne a búza-krízis: így lehetne pótolni az aranyat érő termést

Van megoldás, ha beütne a búza-krízis: így lehetne pótolni az aranyat érő termést

agrarszektor.hu
Jelenleg leginkább az orosz-ukrán háború miatt került veszélybe a világ búzaellátása, pedig a szélsőséges időjárás ugyanúgy okozhat gondot a gabona termesztésében. Vannak azonban olyan, a klímaváltozásnak ellenálló, vad, illetve ősi gabonafélék, amelyek segíthetnének biztosítani a megfelelő és szükséges mennyiségű élelmet a világ számára, ha jelentősen lecsökkenne a búza termésmennyisége.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A világ legnagyobb búzaexportőrei közé tartozik Oroszország és Ukrajna, a háború pedig egyértelművé tette mekkora szükség van az ezen országokból származó gabonára. A szállítások csökkenése, esetleges elmaradása főleg a Közel-Keleten és Afrikában okozhat éhséget, a klímaváltozással járó szélsőséges időjárás pedig tovább súlyosbítja az élelmiszerhiányt. Szakértők szerint a búzatermés hét százalékkal csökken, ha egy Celsius-fokkal nő az átlaghőmérséklet, mivel a globális felmelegedés miatt kevesebb eső esik, amire a növénynek szüksége van. A búza a rövid gyökérzete miatt nagyon érzékeny az aszályra, ezért egyre nagyobb figyelmet fordítanak világszerte olyan gabonafajták meghonosítására, amelyek jobban ellenállnak a klímaváltozásnak, íme négy fajta, ami alternatívát jelenthet - írja a Deutsche Welle-re hivatkozva a Világgazdaság.

Alakor

Az alakor, vagy úgynevezett közönséges, egyszemű, illetve "eredeti" búza az egyik legkorábbi, emberek által termesztett búza, amely szinte bárhol megterem, és a jelenleg népszerű fajtáknál jobban ellenáll a betegségeknek is. Emellett harminc százalékkal több fehérjét és 15 százalékkal kevesebb keményítőt, valamint kevesebb glutént is tartalmaz, mint a közönséges búza. A probléma az alakorral az, hogy bár kétszer olyan tápláló, mint a mostani búza, a terméshozama körülbelül feleakkora. Alakort jelenleg viszonylag kis területen termesztenek Ausztriában, Németországban, Olaszországban, Magyarországon és Franciaországban.

Vad tönkebúza

A tönkebúza hozama magasabb az alakorénál, jól bírja a meleget, és ellenáll a betegségeknek is. Ráadásul egy 28 évet felölelő kutatás alapján a tönkebúza úgy mutálódott az évek során, hogy ellenálljon a klímaváltozásnak. Ellene szól, hogy ma már nehéz tönkebúzamagot találni, bár a lisztjét még használják Európa hegyvidéki területein, például Svájcban és Olaszországban.

Kernza

A kernzát a kansasi székhelyű The Land Institute fejlesztett ki. A kernza egy évelő gabona, így a búzával ellentétben nem kell minden évben újratelepíteni. A gyökerei három méteresre nőnek, így a növény sokkal több szenet képes megkötni a levegőből. Hosszú gyökerei az eróziónak ellenállva fenntartják a talaj egészségét is. A hibridet ma már pékek, séfek és sörgyártók is használják az Egyesült Államokban és Kanadában. 2021-ben már 4000 hektáron termesztettek kernzát ebben a két országban, a vetésterület két év alatt a nyolcszorosára nőtt, de a globális gabonaválság közepette ez az arány jelentősen növekedhet.

Köles

A köles már most is alapvető élelmiszernek számít több százmillió ember számára Ázsiában és Afrikában, fontosságát pedig az is jól mutatja, hogy az ENSZ 2023-at a köles nemzetközi évének nyilvánította. A köles nagymértékben ellenáll az éghajlatváltozásnak, rövid az érési ideje és alacsony a szén-dioxid-kibocsátása. Rengeteg fajtája létezik, jól bírja a hőséget és a szárazságot, sokkal kevesebb vizet igényel, mint a búza, a rizs vagy a kukorica, és a világ minden táján termeszthető, beleértve a viszonylag szegényes talajokat is.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?