Nem kedvezett az idei év a spanyol szamócának: még a szezon is hamarabb véget ért

Nem kedvezett az idei év a spanyol szamócának: még a szezon is hamarabb véget ért

agrarszektor.hu
Valamivel több, mint 270 ezer tonna szamócát takarítottak be a legfőbb spanyol szamócatermesztő régióban, Huelvában. Ez a mennyiség 4%-os csökkenést jelent a 2021-es volumenhez képest, ráadásul a magas csúcshőmérsékletek miatt az idei szamócaidény jóval hamarabb zárult a régióban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Huelva régió szamócatermesztőit és exportőreit tömörítő Freshuelva információi szerint a 2021/2022 szezonban összesen 270.120 tonna szamócát takarítottak be, ami 4%-os csökkenést jelent az egy évvel korábbi volumenhez képest. Az egyesület tagjai által szolgáltatott adatok azt mutatják, hogy tavalyinál 2,8%-kal magasabb áron sikerült értékesíteni a termést, ez azonban messze nem volt elég a decemberben a rossz időjárási körülmények miatt amúgy is borús kilátásokkal induló idény jövedelmezővé tételéhez - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A gazdáknak leginkább a termelési költségek emelkedése okozott problémákat: már a 2021-es év végéig 48%-kal emelkedett a műtrágyák, 33%-kal a víz, és 46%-kal a fólia ára, amit a márciusban kitört fuvarozósztrájk és az ukrán háború begyűrűző hatásai csak tovább súlyosbítottak. A szezon utolsó pár hetében ráadásul a termés nagy részét már feldolgozásra kellett küldeni a szokottnál korábban érkező hőség miatt. A magas csúcshőmérsékletek egyben azt is jelentették, hogy más uniós országok korábban kezdhették meg a szezont, így az idei szamócaidény Huelvában a szokásosnál jóval hamarabb zárult.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?