A franciák nem viccelnek: durván felpörgött a cseresznyebiznisz az országban

A franciák nem viccelnek: durván felpörgött a cseresznyebiznisz az országban

agrarszektor.hu
Az Agreste július 1-jén kiadott gyorsjelentése szerint az idei francia cseresznyetermés volumene 39,3 ezer tonna lesz, ami több mint két és félszerese a tavalyi 15,6 ezer tonnás mennyiségnek. A nagyobb termés a piacokon azonnal éreztette hatását: miatt idén átlagosan 35%-kal csökkent a cseresznye ára Franciaországban. Az idei termés 24%-kal múlja felül az előző öt év átlagát.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A teljes francia termés több mint 80%-át adó három fő termesztőkörzetben a következőképpen alakult a szezon: Languedoc-Roussillon: csak lokálisan jelentkeztek tavaszi fagyok, ezek azonban nem voltak komoly hatással a termésre, egyedül a Garonne völgyében számoltak be fagykárokról, de itt is jóval kevesebbről, mint 2021-ben. A hozamok ebben a termesztőkörzetben jóval az ötéves átlag felett lesznek. Rhône-völgye: a 2021-es mélypontot követően a termesztőkörzetben ismét teljes termésről számoltak be. A tavasszal alkalmazott fagyvédelmi eszközök hatékonyak voltak, később a perzselő hőség miatt a egyes helyeken a gyümölcsmérettel voltak problémák. Provence-Alpes-Côte d'Azur (PACA): az áprilisi fagyok a korai, főleg a Burlat fajtákat kapták el Vaucluse keleti részén, ezek a fajták a regionális termés egyötödét teszik ki. A középérésű és kései fajták terméshozama azonban átlag feletti, a teljes termés meghaladja az ötéves átlagot - írja a FruitVeB

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?