Most érkezett a hír: 58 ezer tonnányi gabona hagyta el Ukrajna kikötőit

Most érkezett a hír: 58 ezer tonnányi gabona hagyta el Ukrajna kikötőit

agrarszektor.hu
Három hajónyi gabonaszállítmány indult útnak Ukrajnából. A török külügyminisztérium közlése szerint két hajó a csornomorszki kikötőből, egy pedig az odesszaiból távozott. A három hajóból egy Írországba, egy Nagy-Britanniába, egy pedig Törökországba tart.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Három hajón, összesen 58 ezer tonnányi kukoricaszállítmány indult útnak Ukrajnából, közölte a török külügyminisztérium. Az újrainduló szállításokat felügyelő Isztambuli Koordinációs Tanács szerint két hajó a csornomorszki kikötőből, egy pedig az odesszaiból távozott - írta meg a 444.hu a Reuters értesülései alapján. Mint fogalmaztak, az egyik hajó Írországba, a másik Nagy-Britanniába, a harmadik pedig Törökországba tart.

Ukrajna orosz inváziója óta augusztus elsején indult útnak először gabonaszállító teherhajó az ország egy kikötőjéből, korábban ugyanis az orosz hadiflotta blokkolta a kereskedelmi forgalmat, ezzel komoly élelmiszerválságot okozva a világban. Ukrajna - Oroszország mellett - a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre, az innen érkező kínálat kiesése ezért nagyon megemelte a gabona világpiaci árát, tovább fokozva az élelmiszerválság negatív hatásait. A háború kezdete óta nagyjából 20 millió tonna gabona ragadt az ukrán kikötőkben. A helyzetet végül török közvetítéssel sikerült megoldani, az első gabonaszállítmány útnak indulásáról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 11:27