Fontos változás jön: 2023-tól csak így lehet növényeket termeszteni a magyar földeken

Fontos változás jön: 2023-tól csak így lehet növényeket termeszteni a magyar földeken

agrarszektor.hu
Az Agrárminisztérium közleményében ismertette előzetesen az új szántóföldi vetésváltás szabályrendszerét annak érdekében, hogy a magyar gazdatársadalom a KAP Stratégiai Terv hivatalos elfogadása előtt megkezdhesse a felkészülést. Az új vetésváltási szabályok 2023-tól válnak érvényessé, így már a 2022-es őszi vetéstervezésnél is figyelembe kell venni annak előírásait, a 10 hektárnál nagyobb területet művelő gazdálkodóknak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Megváltoznak a szántóföldi vetésváltás szabályai. Az Agrárminiszter a Közös Agrárpolitika magyar Stratégiai Tervének hivatalos elfogadása előtt ismertette a változásokat, hogy a magyar gazdáknak legyen idejük felkészülniük azokra. Mivel az új vetésváltási szabályok 2023-tól válnak érvényessé, így már a 2022-es őszi vetéstervezésnél is figyelembe kell venni annak előírásait, a 10 hektárnál nagyobb területet művelő gazdálkodóknak - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. Főszabályként, a gazdálkodóknak a vetésváltást minden évben az összes szántóföldi táblájukon el kell végezniük de Magyarország kidolgozta a rugalmas szántóföldi vetésváltás szabályrendszerét, melynek fő megfeleltetési pontjai az alábbiakban nyugszik:

  • adott naptári évben a gazdaság teljes szántóföldi területének elegendő legalább 1/3-ad részén (33,33%) vetésváltást végezni
  • a minden egyes táblát magába foglaló vetésváltás legfeljebb 3 év alatt meg kell, hogy történjen
  • bármely három egymást követő évben teljesülnie kell annak a feltételnek, hogy az adott táblán legalább egyszer más növénykultúrának kell lennie mint a másik két évben
  • bizonyos növények továbbra sem kerülhetnek ugyan arra a területre két, vagy több egymást követő évben (burgonya, napraforgó, repce, szója, cukorrépa, olajtök és dinnye)
  • a vetésváltásba a másodvetés is beilleszthető
  • hibridkukorica vetőmag előállítás céljából termesztett kukorica 4 egymást követő évben termeszthető ugyanazon a területen

Vannak azonban olyan körülmények is, amikor egyáltalán nem kell alkalmazni a vetésváltási szabályokat. Ilyen esetek például, ha:

  • 10 hektárnál kisebb szántóterületet művel a gazdálkodó
  • a terület több, mint 75%-a gyep, vagy egynyári takarmánynövény, továbbá hüvelyes növények termesztése zajlik
  • a növénytermesztési ciklus jelentős részében vízzel elárasztott növények termesztésére használt az adott terület
  • évelő szántőföldi kultúrát termelnek
  • parlagon hagyott terület

További lényeges változás, hogy a zöldítés keretében jelenleg kötelező terménydiverzifikáció követelményeit a gazdálkodóknak 2023-tól nem kell betartaniuk. A terménydiverzifikációs előírás alkalmazására az Agro-ökológiai Program (AÖP) keretében lesz a továbbiakban lehetőség. A megváltozott szabályrendszerről bővebb információk ezen az oldalon találhatóak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?