Elképesztő: ki nem találnád, hogyan termesztenek paradicsomot Kaposváron

Elképesztő: ki nem találnád, hogyan termesztenek paradicsomot Kaposváron

agrarszektor.hu
Akvapóniás módszerrel termeszik a primőr kápiapaprikákat, paradicsomokat, méretes padlizsánokat Kaposváron a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének kertjében. Ezt a típusú termesztést 2015-ben hozták létre a telephelyen, a halak ürüléke miatt tápanyagban gazdag víz keletkezik, amelyet a növények felvesznek, ráadásul ezzel a termesztési móddal kevesebb helyre van szükség, és felfelé terjeszkednek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Minden reggel frissen szedik a vegyszermentesen termesztett zöldségeket a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének kertjében, ahol akvapóniás módszerrel termesztik a paprikát, paradicsomot, padlizsánt, valamint kísérleti jelleggel erdei szamócát és geránium-dísznövényt. 2015-ben hozták létre az akvapóniás termesztést kaposvári telephelyükön, ahol két fóliasátorban vannak a zöldségek - írja a sonline.hu.

A halak ürüléke miatt tápanyagban gazdag víz keletkezik, amelyet a növények felvesznek. Ezzel a termesztési móddal kevesebb helyet foglalunk, felfelé terjeszkednek és nem használunk semmilyen vegyszert 

- mondta el Takács Tímea termelésirányító.

A különleges, környezetbarát módszerrel egy ökológiai kiállításon ismerkedett meg Hegedüs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének elnöke. Kiemelte, a termesztőtálcák olyan magasan vannak, hogy kerekesszékből is tudják gondozni a növényeket és etetni a halakat az ott dolgozók. Önerőből, nyolcmillió forint értékben napelemrendszert építettek ki, így az elektromos áram nagy részét költséghatékonyan tudják biztosítani. A kazánjukat komposzt­tal, rothadt zöldhulladékkal táplálják, amely az akvapóniás házat mínusz öt fokig el tudja látni a hővel, ha ennél hidegebb van, gázfűtéssel rá kell segíteni. Az esővíz központi ciszternába kerül, amely összekeveredik a halakról leengedett vízzel és csepegtető öntözéssel juttatják ki a fóliákba, így az aszályos időszakban is sikerült folyamatosan táplálniuk a növényeket. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?