Ijesztő, ami az európai erdőkben történik: ehhez most már jobb lesz hozzászokni?

Ijesztő, ami az európai erdőkben történik: ehhez most már jobb lesz hozzászokni?

MTI
Az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban pusztító erdő- és bozóttüzekből származó szén-dioxid-kibocsátás 2007 óta idén nyáron volt a legmagasabb - közölte jelentésében az Európai Bizottság.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az unió műholdas Föld-megfigyelési programja, a Copernicus jelentése szerint az Európát perzselő augusztusi hőhullám, valamint az elhúzódó száraz időjárási körülmények együttesen fokozták a bozót- és erdőtüzek kialakulásának veszélyét, főként Délnyugat-Franciaország és az Ibériai-félsziget több régiójában. A Copernicus adataira támaszkodó európai erdőtűz-információs rendszer (EFFIS) kimutatása szerint az erdő- és bozóttüzek a nyári hónapokban - június 4. és szeptember 3. között - összesen 508 260 hektárt égettek fel Európában, szemben a 2006 és 2021 között feljegyzett 215 548 hektáros átlaggal. Az év elejétől szeptember 3-ig tartó időszakban leégett európai erdőterületek több mint 750 ezer hektárt tesznek ki, amíg ez az arány 2006 és 2021 között alig haladta meg átlagosan a 260 ezer hektárt.

A Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálat (CAMS) globális tűzeset-asszimilációs rendszerének (GFAS) adatai szerint idén jelentősen növekedett az erdő- és bozóttüzekből származó füstkibocsátás, a széngázok felszabadulása és a szálló por mennyisége. Az EU-ban és az Egyesült Királyságban az erdő- és bozóttüzek mintegy 6,4 megatonna szén-dioxidot termeltek, ami 2007 óta a legmagasabb szint - írták.

Az adatok azt mutatják, hogy 2003 óta Franciaországban és Spanyolországban jegyezték fel idén június és augusztus között a legmagasabb szén-dioxid-kibocsátást  Európában. Mint megjegyezték, Európa más régióiban, köztük Szlovéniában, Csehországban, Magyarországon és Németországban is jelentős erdőtüzek voltak. Németországban a felégett terület 4293 hektárt tett ki, ami majdnem kétszerese a korábban feljegyzett 2437 hektáros legnagyobb átlagos területnek - tette hozzá jelentésében az Európai Bizottság.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?