Itt a figyelmeztetés: ezekben a megyékben szeptember 20-tól tilos a tűzgyújtás

Itt a figyelmeztetés: ezekben a megyékben szeptember 20-tól tilos a tűzgyújtás

agrarszektor.hu
A hűvös, csapadékos időjárásnak köszönhetően két megye kivételével 2022. szeptember 20-tól megszűnik a tűzgyújtási tilalom az országban. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ugyanakkor arra hívta a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99%-át emberi mulasztás okozza.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hatóság jelzése szerint a korábbi jelentős csapadékhiány miatt hiába esett az elmúlt napokban az eső, ez önmagában még sok helyen nem volt elegendő a felszíni biomassza szint átáztatásához. Azonban az alacsonyabb napi átlaghőmérséklet a holt biomassza nedvességtartalmára kedvezően ható reggeli harmatképződés következtében lecsökkentette a tűz kialakulásának kockázatát - olvasható a Nébih oldalán.

A fokozott tűzveszély időszak elmúltával 2022. szeptember 20-tól a tűzgyújtási tilalom megszűnik Budapesten, továbbá Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Tolna, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, Somogy, Fejér, Békés, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Pest, Veszprém megyében.

A magas kockázat és a szeles időjárás szárító hatása miatt Bács-Kiskun megyében és Csongrád-Csanád megyében továbbra is indokolt a fokozott tűzveszély időszakának fenntartása, így e térségekben továbbra is tilos tüzet gyújtani. Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról ezen az oldalon, illetve  vagy az itt található térképen tájékozódhatnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 13. 13:29