Váratlan hírek érkeztek az olasz körtéről: erre senki sem számított

Váratlan hírek érkeztek az olasz körtéről: erre senki sem számított

agrarszektor.hu
Az OI Pera, az olasz szakmaközi körte szervezet 2022. szeptember 14-én, szerdán összehívta a koordinációs bizottságot, hogy általános elemzést készítsen az ágazat helyzetéről. A szervezet Emilia Romagna régió reprezentatív tagjaitól származó adatok alapján frissítették a nyári körtefajták július közepi termésbecslését. A terméshozamot tekintve a korábbi becslések nem térnek el jelentősen az ültetvényeken kialakult helyzettől, mivel július közepén, amikor még sok gyümölcs volt a fákon, a magas hőmérséklet és az aszály negatív hatásait már beleszámították, ugyanakkor a frissített adatok kis méreteket jeleznek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az I. osztályú nyári körtefajták terméshozamát most a teljes termés kevesebb mint 40%-ára becsülik Olaszországban, szemben a normál év átlagos 50%-os terméshozamával. Az I. osztályba tartozó fajták 45%-a 60-65 mm, szemben a tavalyi 28%-kal és a sikeresebb években tapasztalt 20%-kal.

Ez egy nagyon aggasztó helyzet. Idén minden eddiginél nagyobb szükségünk lett volna egy szélviharra, de ehelyett a nulláról kell kezdenünk a problémák megoldását. Sajnos a termesztési költségek nem egyenesen arányosak a gyümölcs méretével, így a legkisebb méreteket is optimalizálni kell a bevétel biztosításához

- mondta Gianni Amidei, az OI Pera elnöke.

Ezzel kapcsolatban az OI Pera megrendelt egy kutatást a Bolognai Egyetemen azzal a céllal, hogy a nyersanyagárak emelkedése után áttekintést kapjon a termesztési költségekről. Ma a hektáronkénti termesztési költségek messze meghaladják a Ferrara és Modena tartományokban az Abate Fetel (Fétel apát) fajta esetében a 20 000 eurós küszöbértéket. Ez körülbelül 3 000 euróval több, mint a közelmúltbeli áremelkedések előtt, amikor azonban a költségek szintén magasak voltak. A termesztési költségek növekedése szinte kizárólag a nyersanyagköltségek emelkedésének köszönhető, az energiaköltségek +80%-kal, a növényvédő szerek és a műtrágyák +35%-kal emelkedtek. Ezek az értékek átlagértékek, ellenben egyes esetekben akár 90%-os emelkedés is tapasztalható.

Egyértelmű, hogy az egységnyi termékre jutó költség a hektáronkénti átlaghozamtól függ. Ha ez normális, akkor az Abate Fetel (Fétel apát) termesztési költsége az összes termék (I. osztályú + II. osztályú + nem felhasználható termék) esetében kilogrammonként körülbelül 0,90 eurócent. Sajnos a következtetés nagyon egyszerű, ezért a magas hektáronkénti termesztési költség, az alacsony terméshozamokkal, az átlag alatti piacképes termék százalékos arányával és a sok kis mérettel kombinálva nagyon nehéz lesz jövedelmet garantálni a termelőknek. Ugyanakkor azt is meg kell említeni, hogy a körte minősége íz és megjelenés szempontjából a kis méretek ellenére is kiváló. Ebből a szempontból hosszú idő óta ez a legjobb termés. Az időjárási körülmények tehát egyrészt alacsonyabb terméshozamot, másrészt viszont magasabb Brix-értéket okoztak

 - zárta Amidei. Hozzátette, meg kell győzni a kiskereskedelmet és a fogyasztókat arról, hogy az idei szezon körtéi nemcsak nagyon egészségesek, hanem nagyon ízletesek is, mert szerencsére a méret egyáltalán nem befolyásolja az ízminőséget.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?