Fontos hír érkezett a magyar földekről: erre már nagyon sokan vártak

Fontos hír érkezett a magyar földekről: erre már nagyon sokan vártak

MTI
A hét további részében többször lehet számítani nagy területeket érintő esőre, így folytatódik a talajok őszi feltöltődése - írta agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az eddigi esőknek köszönhetően a talajok kellően átnedvesedtek, így egységesen, szépen fejlődik a repce, és az őszi kalászosok vetése is jó magágyba történhet - írták. Felhívták a figyelmet arra, hogy a csapadékos időben a gyomok is gyors növekedésnek indultak, és a gombás megbetegedéseknek is kedvezett a megnövekedett páratartalom.

Hozzátették: a mezőgazdasági aszály mindenütt megszűnt az országban, a talajok felső 20 centiméteres rétege jellemzően telített vagy ahhoz közeli állapotban van, és egyre több nedvesség tud az alsóbb rétegekbe is leszivárogni. A középső (0-50 centiméteres) talajréteg nedvességviszonyai is kielégítőek, az alsóbb (0-100 centiméteres) rétegek viszont még sokfelé meglehetősen szárazak - írták. Megjegyezték, az aszály után megérkezett csapadék hatására jelentősen növekedett a zöld tömeg, leginkább a Tiszántúlon és a főváros térségében.

Kedden a nap első felében a Dunántúlon valószínű eső, zápor, majd délután, este kelet felé helyeződik a csapadékzóna. Szerdán átmenetileg száraz időre van kilátás, majd csütörtöktől szombatig ismét minden nap többfelé valószínű csapadék, így a hét végéig folytatódik a talajok őszi feltöltődése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?