Egyre nagyobb a baj Lengyelországban: már teljes gazdaságok omolhatnak össze

Egyre nagyobb a baj Lengyelországban: már teljes gazdaságok omolhatnak össze

agrarszektor.hu
A lengyel szakszervezet a miniszterelnökhöz és mezőgazdasági miniszterhez címzett nyílt levelet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az NSZZ RI Solidarność szakszervezet felhívással fordul a Lengyel Köztársaság miniszterelnökéhez és a mezőgazdasági miniszterhez, hogy haladéktalanul vegyék fontolóra a gyümölcstermelő gazdaságokban élő gazdálkodók anyagi helyzetét, akik gigászi erőfeszítéseik, takarékossági intézkedéseik és termelés iránti elkötelezettségük ellenére sem tudják fenntartani gazdaságaik jövedelmezőségét. A kertészeti ágazat több éve húzódó válsága és a világpolitikai zűrzavarból adódó egymást átfedő negatív hatások következtében a termelők rendkívül nehéz helyzetbe kerültek - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

A főbb gyümölcstermesztési ágazatok, ezen belül is az almatermesztés olyan mértékben vált veszteségessé, hogy az eladott gyümölcs utáni árbevétel a termelési költségeknek csak egy részét képes fedezni. Közgazdászként Miniszter úr tisztában van azzal, hogy ez az állapot a gazdaságok összeomlásához és emberi tragédiákhoz vezet. Ezzel a felhívással szeretnénk megakadályozni, hogy az évi 4-4,5 millió tonna almatermést adó mezőgazdasági terület kárba vesszen. Megfelelő gazdálkodás mellett az almatermesztés jó években jelentős bevételeket hozott az állami költségvetésnek. Erkölcsi kötelességünknek tartjuk, hogy megvédjük a hazai ágazatot, de ennek eléréséhez azonnali támogatásra van szükségünk a gyümölcságazatban, például kilogrammonként adott támogatások formájában. Szorgalmazzuk, hogy a hazai gyümölcstermelők az almaért legalább 0,70 PLN/kilogramm (60 Ft/kg) árat kapjanak. Ez az árszint tenné lehetővé, hogy a lengyel gyümölcstermesztők túléljék az idei évet. Ami pedig a lengyel gyümölcstermesztő szektor hosszú távú fellendítését illeti, indokoltnak tartjuk egy tárgyaló-egyeztető testület létrehozását.”

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?