Nem veszik a németek ezt a zöldséget: megvan, mi áll a háttérben

Nem veszik a németek ezt a zöldséget: megvan, mi áll a háttérben

agrarszektor.hu
A tavalyi 60 eurócent környékéről bőven 1 euró fölé emelkedett Németországban az uborka átlagára. Emiatt azonban egyre kevesebbet vásárolnak ebből a zöldségféléből a németek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Németországban hetek óta csökken a Közép-Európából beszállított uborka mennyisége, így keresleti piacnak kellett volna kialakulnia. Ám sok más zöldségféléhez hasonlóan az uborka ára nagyon magas, ezért a fogyasztók egyre kevesebbet vásárolnak a termékből: az AMI adatai szerint az előző hetekben 25%-kal csökkent az uborkát vásárló háztartások száma - olvasható FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. Az uborka fogyasztói átlagára az előző héten ugyan kis mértékben, 4%-kal csökkent (1,02 euró/kg-ra, kb. 426 Ft/kg-ra), de a tavalyi év azonos időszakához képest ez még mindig majdnem kétszeres ár. Az előző hét hűvös éjszakái, amelyek egyes területeken már a fagyhatárt karcolták, közelebb hozták a belföldi termelés végét. A fűtést sok termesztő létesítményben kikapcsolták, mostanában a termelők inkább leszedik a még meglévő termést, és már a következő kultúrákra, például a fejes salátára koncentrálnak.

Más beszállítói piacokon sincs árubőség: Spanyolországban még mindig korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre exportra szánt uborka, de holland források szerint már jelen van hollandiai szupermarketek polcain is (a Lidl kivételével a holland szupermarketek már kizárólag déli uborkát forgalmaznak). A szűkülő közép-európai kínálat miatt egyre élénkül a spanyol uborka iránti kereslet. A spanyol nagybani piacokon azonban a kígyóuborka ára a 39. héten még kis mértékben visszaesett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?