Így turbózzák fel a talajt a profi gazdák: ezekkel sokat spórolhatsz

Így turbózzák fel a talajt a profi gazdák: ezekkel sokat spórolhatsz

agrarszektor.hu
Talajaink védelme egyben a jövő egyik záloga is. Nem hiába fókuszálnak az új KAP célkitűzései is arra, hogy a társadalmi szereplők mellett a gazdálkodóknak is egyre inkább olyan agrotechnikákat, praktikákat célszerű alkalmazniuk, elsajátítaniuk, melyek által termőföldjeink talajállapotát megőrzik, javítják, illetve a már leromlott állapotot valamely módon fokozatosan regenerálják. Ezen irányt segítik egyes előírások, mint például a takarónövények, talajkondicionálók alkalmazása, a mikrobiológiai készítmények használata, valamint az erózió elleni védekezés szintvonalas műveléssel, füves sávokkal.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A talajkímélő módok elterjesztését ösztönzi a 2023 KAP támogatási rendszere, úgymint no till, min till, a forgatás nélküli talajművelési módok alkalmazása természetesen módjával, kikísérletezve, hogy saját területünkön mi a legmegfelelőbb technológia, technológiai módszer - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Mindezeken túl sokat hallhattunk a talajlazítók, grúberek használati előnyeiről is, most tekintsünk meg az ásógépek előnyeit is, melyek természetesen valamennyi talajkímélő módszerre igazak kisebb nagyobb eltérésekkel. Az ilyen talajkímélő technológiák célja közös, védjük meg a további romlástól talajainkat, csökkentsük költségeinket.

Ezen eszközök nem forgatják át a talajt, kímélve ezáltal a talaj szervesanyagtartalmát. Mulcsot hagynak a talajon, mely által őrizzük a nedvességet, védjük talajaink szerkezetét, ezáltal növeljük a víz - és tápanyaggazdálkodási potenciálját, s táplálékot biztosítunk a talaj élővilágának. Szármaradványok, szerves trágya bekeverése a talaj felső 0-20 cm-as aerob rétegébe. Ezen eszközök elvileg nem alakítanak ki talpat, így a vertikális talajművelés kritériumait is kielégítik, s javul a talaj vízháztartása, azaz a talaj mélyebb rétegeibe vezetve a vizet a csapadékhiányos periódusra is lesz még elérhető vízkészlet a növények gyökerei számára. Menetszám csökkentést is elérünk ezen eszköz(ök) alkalmazásával, hiszen egy menetben végezhető el a talajlazítás, az alapművelés 25-30 cm mélységben, szármaradvány bekeverése 0-20 cm mélységben és a magágy készítés 6-8 cm mélységben. Mindezek által kevésbé roncsoljuk, tömörítjük talajainkat. Kisebb súlyú erőgépekkel üzemeltethető, mint a passzív talajművelő gépek! Kisebb taposás! Mindig nagyon fontos, hogy őrizzük a talaj szerkezetét, ne porosítsuk.

Fenti talajkímélő módszerek nemcsak a talajnak jók, hanem a kapcsolható műveletek által a fajlagos üzemanyag felhasználás hektáronként jóval kisebb, a kapcsolással az egy hektár terület műveléséhez szükséges időfelhasználás jelentősen kevesebb. Mindezáltal jelentős élőmunka és erőgép munkaóra megtakarítás érhető el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?