Veszélyes kórokozók lehetnek a magyar gabonatárolókban: mindent megfertőzhetnek

Veszélyes kórokozók lehetnek a magyar gabonatárolókban: mindent megfertőzhetnek

agrarszektor.hu
A globális átalakulások mellett a jelenlegi időjárás is kedvező hatással van a mikroszkopikus gombák elszaporodására. A gabonafélék betakarításakor lehullott nagy mennyiségű csapadék minden bizonnyal növeli a növények - különösen a kukorica - mikotoxin-szennyezettségét. Mivel az apró élősködők által termelt méreganyagok az élelmiszerláncba bekerülve az emberre is veszélyesek lehetnek, a jelen időszakban kiemelten fontos azok laboratóriumi vizsgálata - hangsúlyozta Vadasi Tamás, a WESSLING Hungary Kft. szakértője.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Miközben az éghajlat megváltozása kapcsán annak negatív hatásaival szembesülünk, ki kell mondani, hogy a folyamatnak bizony vannak nyertesei is. Ilyenek többek között a növényeken élő mikroszkopikus gombák. Ezeknek a parányi élőlényeknek a jelentős része azonban az emberre is veszélyes méreganyagokat termel - olvasható a Laboratórium.hu oldalán.

Az idei gabonatermékek kiemelt mikotoxin-fertőzöttségével számolni kell. Ennek egyik oka az, hogy a hosszú aszályos időszak alatt a növények védekezőképessége legyengült, a másik oka pedig a betakarításkor lehullott nagy mennyiségű csapadék. Ez különösen kedvez a gombáknak, az általuk termelt méreganyagok vizsgálatára ezért fokozottan oda kell figyelni

- mondta el Vadasi Tamás, az Eurofins tagjaként működő WESSLING Hungary Kft. Élelmiszerbiztonsági Üzletágának vezetője.

Az előbbi negatív hatásokat erősíti a klímaváltozás is. A felmelegedő éghajlaton ugyanis ezek az apró gombák nem csak nagyobb számban vannak jelen a növényeken, hanem több méreganyagot is termelnek.

Egy korábbi hazai kutatás során már kiderült, hogy a szántóföldi eredetű mikotoxinok jelenléte a gabona alapú élelmiszer- és takarmány-alapanyagokban szinte kivédhetetlen. Az alacsony dózisú, hosszan tartó bevitel egyre nagyobb valószínűséggel okoz majd egészségügyi problémát, ráadásul a multitoxinhatásnak, vagyis az egyszerre több méreganyagnak való kitettség következményei még alig ismertek. Ezért elengedhetetlen, hogy az élelmiszerlánc-biztonsági követelményeknek megfelelően a szakemberek megismerjék ezeknek az anyagoknak a szervezetre kifejtett hatásait, tisztában legyenek a különböző mikotoxinok együttes előfordulásának következményeivel is.

Vadasi Tamás szerint megnyugtató megoldást jelenthet a laboratórium által is kínált multitoxin-mérés, amelynek során egyszerre 7 mikotoxintípust, illetve ezek különböző alcsoportjait képesek detektálni, és amely vizsgálat az egyszeri előkészítés miatt sokkal kedvezőbb áron elérhető az ügyfelek számára, mintha külön-külön kellene mérni az egyes mikotoxinok szintjét. Ennek a laboratóriumi, úgynevezett elválasztástechnikai módszerek lényege, hogy a mintából homogenizálást követően a szakemberek kivonják a számukra fontos vegyületet, a kivonatot megtisztítják, alkotórészeit pedig folyadék- és/vagy gázkromatográfiás eszközökön kimutatják.

Az Eurofins és a WESSLING Hungary Kft. szakembere az alábbiakban foglalta össze a mikotoxinokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat a termelőknek és a vásárlóknak egyaránt:

  • A növényeken élősködő mikroszkopikus gombák egy része a felmelegedő éghajlaton nagyobb hajlamot mutat mikotoxinok (a gombák által megtermelt mérgek) előállítására.
  • A mikotoxinok között olyan vegyületek is ismertek, amelyek a melegvérű szervezetekre a legtoxikusabb kémiai anyagoknak tekinthetők.
  • A legtöbb ismert mikotoxint - az Aspergillus-fajok által termelt aflatoxinok mellett - a fuzáriumok termelik.
  • A kalászosok vizsgálatára azért (is) van különösen nagy szükség, mert a magyar emberek étrendjében nagy súllyal szerepel a gabonafélékből készült ételek fogyasztása.
  • A termelőknek, forgalmazóknak a jelen időjárás miatt is fokozottan figyelniük kell termékeik mikotoxin-szennyezettségére.
  • A mikroszkopikus gombák toxinjait és a növényvédő szerek maradékait a modern laboratóriumokban elválasztástechnikai módszerekkel elemzik.
  • Csak ellenőrzött forrásokból vásároljunk!
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 13. 13:29