Hatalmas felfedezés: vadonatúj algafajt találtak a hazai vizekben

Hatalmas felfedezés: vadonatúj algafajt találtak a hazai vizekben

MTI
A Mártélyi Tájvédelmi Körzetben található Körtvélyesi Holt-Tiszában egy új kovaalga fajt azonosítottak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Víztudományi Karának (VTK) kutatói - olvasható az egyetem a héten az MTI-hez eljuttatott közleményében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mint írták, az igazán kis méretű fajt a legmodernebb módszerekkel vizsgálták az egyetem szakemberei, melynek eredményeképpen kiderült, hogy egy eddig ismeretlen kovaalgával van dolguk. Az új fajt a nemrégiben elhunyt, belga kovaalgász kollégájukról, Luc Ectorról nevezték el, akivel évtizedek óta együtt dolgoztak, számos közös publikáció fémjelezte együttműködésüket. Mint írták, a fajt Mayamaea ectorii néven tették közzé, típusanyagát a Magyar Természettudományi Múzeumban, szekvenciáját pedig NCBI GenBank (National Center for Biotechnology Information) adatbázisában helyezték el.

A közlemény felidézi, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karán néhány évvel ezelőtt új kutatási irányként jelent meg az algológia. Ács Éva kutatóprofesszor nevéhez fűződik többek között a hazai szikes tavaink egyik jellegzetes kovaalga fajának, a Halamphora dominicinak a felfedezése. A nemzetségnév (Halamphora) arra utal, hogy az ide tartozó fajok a halofil, azaz a nagy sótartalmú vizeket kedvelik.

Érdekesség, hogy ezt a fajt először egy bolíviai magashegyi sós tóban találták meg a NASA - Space Science Division, Ames Research Center által szervezett Exploring The Highest Lake On Earth elnevezésű expedíció során és 2009-ben írták le a tudományra nézve új fajként. Kiderült az is, hogy a kovaalgák hazai szikes tavainkban is gyakran előfordulnak.

A Mayamaea ectoriiról a Metabarcoding and Metagenomics folyóiratban közzétett publikációban számoltak be a Víztudományi Kar kutatói. A faj egy 10 mikrométernél is kisebb szilárd (kova) vázzal rendelkező alga, mely domináns volt a vízinövényeket borító élőbevonatban - olvasható a közleményben.

Mint írják, ezek a fajok feltehetően eddig azért nem kerültek elő, mert kis méretüknél fogva a pontos meghatározásukhoz olyan nagy nagyítás szükséges, ami már túlmutat a fénymikroszkóp határain, elektronmikroszkóp szükséges hozzá. Mivel a kovaalgák fontos jelzői a vizeket ért szennyezéseknek, pontos faji meghatározásuk elengedhetetlen a felszíni vizek ökológiai állapotértékelése során.

Az NKE részt vesz a Víztudományi és Vízbiztonsági Nemzeti Laboratórium feladatainak megvalósításában. Ennek részeként többek között egy téremissziós pásztázó elektronmikroszkóp megvásárlására és egy szekvenáló laboratórium létrehozására teremtődött meg a lehetőség

- áll az összegzésben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?