Hiába van bőven, nem kell a lengyeleknek ez a gyümölcs: mi történik itt?

Hiába van bőven, nem kell a lengyeleknek ez a gyümölcs: mi történik itt?

MTI
Bajban van a lengyel ültetvények legnagyobb területen termesztett almafajtája, a Red Jonaprince. Hiába taszította le idén az Idared-et a trónról, nehéz piacot találni a lengyelek új kedvencének, és étkezési helyett ipari áron értékesülhet az idei szezonban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Red Jonaprince fajta az idén letaszította a trónról az Idared-et, és a lengyel ültetvények legnagyobb területen termesztett almafajtájává vált. Először 2013-ban jelent meg a lengyel termesztésben, de csak 2018-tól robbant be igazán - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Népszerűségét annak köszönhette, hogy viszonylag könnyű volt neki exportpiacokat találni, és a hazai értékesítés is jól futott. Mindezeknek köszönhetően általában a nagykereskedelmi ára is magasabb volt, mint a hagyományos piros héjú fajtáké. A tavalyi szezonban azonban elkezdtek gyülekezni a viharfelhők: a kereslet csökkent, és az árak is közel kerültek a többi piros fajtáéhoz, ráadásul, bár a lengyel export tavaly dinamikusan nőtt, a Red Jonaprince iránti kereslet mégsem növekedett. Az idei helyzet még nehezebb, mivel az export ugyan tovább bővült, ám a lengyel étkezési alma iránt kereslet korlátozott maradt, ami az árakban is megjelent (különösen, hogy az idén rekordtermést takarítottak be Lengyelországban).

Az októberi mélypontot követően a 70+-os kaliberű Red Jonaprince ára elérte a tavaly jellemző 0,80-0,90 PLN/kg (68-78 Ft/kg) árszintet, de ez még mindig jócskán elmarad a tavalyelőtti, 1,4 PLN/kg (120 Ft/kg) szinttől. Ez nem sok vigaszt jelent a termelők számára, mivel ez az ár csak a 70+-os átmérőjű gyümölcsre vonatkozik, a kisebb almák sokkal alacsonyabb áron értékesülnek, ráadásul az irántuk való kereslet a nullához közelít az étkezési piacon. Közben a termelés költségek jelentősen nőttek, ahogy a tárolás is várhatóan sokkal drágább lesz, ezért a tavaszi almapiac roppant bizonytalannak tűnik. Pont ezért az idei évben várhatóan nem sok Red Jonaprince kerül betárolásra (ez a fajta ráadásul nehezen tárolható), így könnyen előfordulhat, hogy a korábban a piacokon keresett étkezési fajta ebben a szezonban a feldolgozóüzemekbe kerül.

A címlapkép illusztráció. (Forrás: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?