Naspolya

A naspolya a rózsavirágúak rendjébe, a rózsafélék családjának alcsaládjába tartozó növénynemzetség. Közép-Ázsiából, a Kaukázus déli lejtőiről származik.

A naspolya jellemzői A naspolya a Fekete-tenger vidékén vadon is terem, Magyarországra pedig valószínűleg olasz közvetítéssel került. Gyümölcse miatt és díszfaként egyaránt termesztik. A naspolya nevének eredete kétséges, a latin mespila szó elolaszosodott nespula változatából származhat. Népies elnevezése lasponya, és a miszpolya. A naspolya egy 4-6 méter, ritkán 10 méter magas, lombhullató, kistermetű fa vagy tőről elágazó ágas bokor. Koronája általában széles és alacsony, kevés, de erős, oldalra tartó, vörösesbarna vagy barna ággal.

A korona később ellaposodik, a kéreg pedig kezdetben sima, szürkésbarna, később mélyen repedezett, szögletes lapokban lepattogzó; a leváló kéreg helyén vörös vagy sárga foltok maradnak. A naspolya erős hajtásait kezdetben sűrű fehér szőr borítja, később tövisek jelenhetnek meg rajtuk. A naspolya szórt állású levelei ágon ülők, alig nyelesek, alakjukat tekintve pedig hosszú-tojásdad vagy lándzsás, bőrszerűek. A naspolya öntermékeny, a 2-3 cm hosszú, kemény almatermés a vacokból fejlődik, jellemző rá a besüllyedt csúcs körül koronaszerűen kiálló öt csészelevél-maradvány. A termés halványan barnászöld, majd megbarnul, magjai kemények.

A naspolya termesztése és jótékony hatása

A naspolya a mérsékelt éghajlati területeket kedveli, ezért Európa egész területén, így Magyarországon is jól termeszthető. Azt tartsuk szem előtt, hogy melegigényes növény. A naspolya viszont nem igényes a talajra, de gyökérzete sekélyen helyezkedik el a talajban, ezért lehetőleg olyan területre ültessük, ahol biztosított a folyamatos tápanyag-utánpótlás. A tápanyaggal gazdagon ellátott, nyirkos talajt a növény bőséges terméssel hálálja meg.

A naspolya vízigényes, ezért a nyirkos talajokat kedveli legjobban. Olyan helyen érdemes telepíteni, ahol biztosítani tudjuk számára a rendszeres vízellátást. Mivel gyökere sekélyen helyezkedik el, fontos, hogy elkerüljük a pangó vizes területeket. Különösen figyeljünk a száraz, nyári napokon az öntözésre. Termőrügyei a vesszők csúcsán állnak, ezért a vesszőit nem szabad metszeni. Idősebb korában lombfakadás előtt ágai ritkíthatóak, de csak tőből vághatóak ki az ágai. A naspolyát október végén, november elején lehet szüretelni.

A naspolya még az almánál is több C-vitamint tartalmaz, de emellett nagy mennyiségben van jelen benne a B1-vitamin és az A-vitamin előanyaga, a karotin. Ezen kívül pedig magas a szénhidrát- és a pektintartalma is. Érdemes sokat enni belőle, mert a téli megfázásokat teljes mértékben el tudja űzni. Ásványi anyagokban is bővelkedik: vasat, kalciumot és cserzőanyagot is tartalmaz. Vérszegényeknek különösen javasolt a gyümölcs fogyasztása. Mindezek mellett segíti az emésztést, hatsásos antioxidáns, jól használható gyulladások ellen és hatékony bőrápoló is.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.