Meglepő hír érkezett a lengyel almáról: ennek nem sok termelő örülhet

Meglepő hír érkezett a lengyel almáról: ennek nem sok termelő örülhet

agrarszektor.hu
Jelenleg átlagosan 0,33 PLN/kg (28,5 Ft/kg) körül fizetnek a léalmáért a lengyel gyűjtőpontokon, ennél egy-két kivételes esetben magasabb az ár pár groszyval. Az idei szezon áralakulása azonban jelentősen eltér a tavalyi, tipikusnak tekinthető idény trendjeitől. Évek óta először fordul elő, hogy a felvásárlási ár nem csökkent számottevően a betakarítás csúcspontjának idejében (ezt a tavalyi évben a kék vonal október második fele és november közötti mélypontja jelzi).

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ebben az évben az árszint a szüret tetőpontján is szinte teljesen változatlan maradt, ami azt jelenti, hogy a szezon elejétől november 10-éig számolt átlagár 0,30 PLN/kg (25 Ft/kg) volt az előző évben, míg 0,37 PLN/kg (32 Ft/kg) az idén. Bár ez első látásra jó hírnek tűnhet, a termelési költségek emelkedését is figyelembe véve már korántsem ennyire rózsás a kép: az inputok, a munkaerő és az üzemanyagok költségeinek emelkedését a 0,07 PLN/kg-os árnövekedés egészen biztosan nem kompenzálja. Ezért nagy kérdés, hogy az elmúlt több évben tapasztalt november közepi áremelkedés bekövetkezik-e - most kezdenek majd beszállítani azok a termelők, akik legalább részben képesek voltak eltárolni a termést. Tavaly november második felére az átlagos léalmaár csaknem 100%-ot emelkedett. Ha idén ekkora ugrás nem is várható, az igen biztató sűrítménypiaci kilátások mindenképpen indokolhatóvá tennének egy árnövekedést - írja a FruitVeB.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?