Őrület, ami a lengyeleknél zajlik: ennyibe kerül most a hagyma az országban

Őrület, ami a lengyeleknél zajlik: ennyibe kerül most a hagyma az országban

agrarszektor.hu
Rekordmagas szinten stabilizálódott a hagyma ára Lengyelországban, soha nem látott árszint jellemzi most az ottani hagymapiacot, ráadásul tavaszra nagyot drágulhat a termék. Mindemellett a kül- és belpiaci kereslet is igencsak erős a lengyel áru iránt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A zsákos kiszerelésű vöröshagyma nagykereskedelmi ára Lengyelországban október vége óta stabilan tartja magát, más kérdés, hogy ez az árszint történelmi magasságban látszik állandósulni - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Jelenleg a mérettől és minőségtől függően 1,8-2,3 PLN/kg (156-200 Ft/kg) sávban mozog a vöröshagyma ára, ami bő 30%-kal magasabb a tavalyinál, és az utóbbi 10 évben soha nem volt ilyen drága a termék az év ezen szakában. A hazai és a nemzetközi piacokon is erős a kereslet a lengyel hagyma iránt, és elemzők szerint április környékére bőven 3 PLN/kg (260 Ft/kg) feletti árakkal kell majd számolni. Ezt a prognózist elsősorban a tárolási költségekkel kapcsolatos bizonytalanság alakítja így, hiszen a belföldi terméssel nincsenek különösebb gondok, ráadásul az Európában jellemző méretproblémák sem érintik a lengyel termést (a német AMI összefoglalója szerint van bőven 70 mm feletti és 40-80 mm-es átmérőjű áru is).

Nem csak az árak, hanem a külkereskedelem alakulásának szempontjából is érdekesen alakul ez a szezon, mivel már július vége óta sokkal élénkebb mind az export, mind az import a korábbi években megszokottnál. A lengyelek hagyma-külkereskedelmi egyenlege továbbra is negatív, az import jelentősen meghaladja a kivitelt. Mind a behozatalt, mind az exportot tekintve Lengyelország legfontosabb partnere Hollandia, 2022. augusztusa és szeptembere folyamán 28 ezer tonna hagymát importáltak a lengyelek, ugyanakkor 7,7 ezer tonna áru indult Németalföldre. A 2021-es év azonos időszakához képest az import 45%-kal nőtt (tavaly 19,3 ezer tonna hagymát vettek a lengyelek a hollandoktól), míg az export 10%-kal bővült az előző évi 7 ezer tonnához képest. A második legfontosabb uniós partner Németország, innen az augusztus-szeptemberi időszakban 3,8 ezer tonna áru érkezett, a lengyelek pedig 2,4 ezer tonnát szállítottak a derék németeknek. Fontos változás a tavalyi évhez képest, hogy az Ukrajnába irányuló lengyel export 4 ezerről 6,1 ezer tonnára nőtt. Ez egyértelműen a háborúval hozható összefüggésbe, mivel az oroszok pont a fő hagymatermő körzetekben, a dél-ukrán területeken folytatnak hadműveleteket. Ezért várható, hogy a közeljövőben az Ukrajnába irányuló kivitel növekedni fog, feltéve, ha a lengyel hagyma ára nem emelkedik olyan mértékben, ami drasztikus keresletcsökkenést eredményezne.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58