Komoly gondok vannak Belgiumban: ott rohadhat a fákon az idei almatermés

Komoly gondok vannak Belgiumban: ott rohadhat a fákon az idei almatermés

agrarszektor.hu
Az idei betakarítási adatokat részletesen elemző Belga Kertészeti Szövetkezetek Szövetségének (VBT, Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties) becslései szerint a 2022-es szezonban a belföldi termésű alma 15%-át nem szedték le. “Ez elsősorban a magas energiaköltségek miatt alakult így, mivel a tárolás drága, az alma piaci ára pedig kifejezetten alacsony ” - írta le a hazai helyzetet Luc Vanoirbeek, a VBT főtitkára a vilt.be szakmai portálnak adott interjújában.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Vanoirbeek elmondta, az idei szezon annyira különleges, hogy még soha nem tapasztalt ilyesmit. A jelenlegi adatok szerint az idei almatermés 238 000 tonna volt, ami 9%-kal haladta meg még a nyáron kiadott előrejelzést is, és 24%-kal magasabb az ötéves átlagnál. Az almatermesztők idén nagy veszteségeket könyvelnek el, válságos a helyzet, melynek fő oka ugyanaz, mint a cseh almapiacon uralkodó viszonyoknak: Oroszország krími és ukrajnai inváziója után a lengyel alma orosz piaca megszűnt, így tömegesen került az európai országok piacaira, a túlkínálat pedig rendkívül alacsony árakhoz vezetett - írja FruitVeB

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?