Havazás jön pénteken: térképen mutatjuk, hol várható a legtöbb hó

Havazás jön pénteken: térképen mutatjuk, hol várható a legtöbb hó

agrarszektor.hu
Úgy tűnik, hogy decemberrel együtt megérkezett a téliesebb időjárás is Magyarországra. Hideg, borús idő várható lesz, a legmagasabb nappali hőmérséklet mindössze 1-5 fok között várható. Sőt, az sincsen kizárva, hogy havazásnak is szemtanúi legyünk.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Borult lesz az ég. A Dunántúlon és középen többfelé, keleten, északkeleten elszórtan várható csapadék: általában eső lesz a jellemző, de reggel több helyen, napközben főként az Észak- és Nyugat-Dunántúlon havas eső is várható. Emellett a Dunántúli- és Északi-középhegységben, az Alpokalján, valamint a Nyugat-Dunántúlon alacsonyabb helyeken is lehet havazás. Pár centiméteres hóréteg legfeljebb a hegyekben alakulhat ki, másutt csak átmenetileg marad meg a hó. Az esti óráktól csökken a csapadékhajlam. A légmozgás gyenge marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 5 fok között várható. Késő este -1, +4 fok valószínű - írja az Országos Meterológiai Szolgálat előrejelzésében. 

Forrás: Időkép
Forrás: Időkép

Alkalmazott kritériumok szerinti veszélyes időjárási esemény nem valószínű. Azonban, egy dél felől érkező csapadékzónából először az Alpokalján, illetve a Bakonyban havazásra is számítani kell, a magasabban fekvő területeken jellemzően lepel-5 cm tapadó hóréteg is összegyűlhet délutánig. A csapadékzóna északabbra terjedésével késő estig a Dunántúli-középhegység északabbi csúcsain, esetleg a Börzsöny magasabb pontjain is kialakulhat vékony, vizes hótakaró.

Van, ahol fehér tájra ébredtek a magyarok

Az Időkép, mint írja, mediterrán ciklon szállítja a csapadékot, többfelé esősen, nyugaton havazással indult a nap. Nemcsak a magasabban fekvő tájakon, a Dunántúl nyugati részen az alacsonyabb szinteken is szépen fehéredni kezdett a táj. A havas tájkép azonban nem lesz tartós, néhány centi megmaradó hóréteg a magasabb pontokon alakulhat ki. Dél, délnyugat felől egyre többfelé nyithatjuk ma az ernyőket, az esőhöz több helyen keveredhet hó, főként a Dunántúl északi felén, majd néhol az északi, északkeleti tájakon számíthatnak a magyarok vegyes csapadékra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?