Új korszak kezdődhet: szintet léphetnek a magyar-német agrárkapcsolatok

Új korszak kezdődhet: szintet léphetnek a magyar-német agrárkapcsolatok

agrarszektor.hu
Németország hagyományosan a legfontosabb gazdasági partner Magyarországnak az agrárterületen is - jelentette ki Nagy István agrárminiszter, aki bemutatkozó látogatáson fogadta hivatalában Julia Gross német nagykövet asszonyt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tárcavezető kiemelte, nagyon fontos és komoly gazdasági együttműködés jött létre hazánk és Németország között, amit szeretnénk tovább fejleszteni. A miniszter arra emlékeztetett, hogy 2022-ben rekordforgalmat ért el mind az agrárexport, mind a Németországból származó termékek behozatala. Magyarország számára kiemelten fontos, hogy Németország milyen irányba tart. Nagy István hangsúlyozta, a Közös Agrárpolitika (KAP) vonatkozásában egy új fejezet kezdődik és olyan fejlesztési irányok és tervek vannak, amelyek a német agrárgazdaság számára is fontosak.

Hazánk történelmi döntést hozott azzal, hogy 80%-ra emeli a nemzeti társfinanszírozást a KAP vonatkozásában. Élelmiszeripari üzemeket, húsipari feldolgozókat, raktárakat, szárítókat, hűtőházakat, szeretnénk építeni. Ezért kiemelten fontos, hogy az együttműködés kiváló legyen, mert ennek mentén gazdasági partnerségek is kialakulhatnak a két ország között. A technológiai fejlesztések terén és a precíziós eszközök vonatkozásában szeretnénk Németországra támaszkodni

- tette hozzá Nagy István.

Az agrárminiszter kifejtette, a fenntartható mezőgazdaság a magyarok számára is létkérdés, de a gazdálkodók érdekeit is szem előtt kell tartani. Magyarország egyetért azzal az európai  uniós kezdeményezéssel, hogy csökkenteni kell a növényvédőszer használatot, annak mértékét azonban meg kell vizsgálni. Hazánk az uniós csatlakozásakor már mérsékelte a kibocsátást és most is van olyan tagállam, amelynél harmad annyit használ. Az egységes 50%-al történő csökkentés így versenyhátrányba hozná a magyar gazdálkodókat. Elkötelezettek vagyunk a természet megóvása mellett, ugyanakkor a termelők versenyképességét is szeretnénk megvédeni - emelte ki Nagy István. A miniszter elmondta, párbeszédet kell folytatni arról is, hogy minden Európába érkező élelmiszerre ugyan azok a követelmények vonatkozzanak, mint amit az unió a közösség tagjainak előír.

Nagy István kitért az európai sertéspiac helyzetére is, és örömtelinek nevezte, hogy a német vezetés kiemelt figyelmet fordít erre a területre. Magyarországon 80%-os önellátottság van a sertéshús területén, de ugyanakkor az alapanyagok tekintetében mind az importál, mind pedig az export is jelentős.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03