Egyre nagyobb a baj a hagymával itthon: durva, mi várhat a vásárlókra tavasszal

Egyre nagyobb a baj a hagymával itthon: durva, mi várhat a vásárlókra tavasszal

agrarszektor.hu
A hagyma a legtöbb (köztük a magyar) konyha egyik legalapvetőbb zöldsége, éppen ezért is lehet aggasztó, ami történik vele világszerte. Lényegében minden hagymatermelő- és exportőr ország súlyos gondokkal néz szembe, és ez okozza, hogy egyetlen kiló hagyma már többe kerül, mint a baromfihús egyes helyeken. A magyarországi hagymaár pedig ugyanúgy a világpiaci folyamatoktól függ, mint máshol.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Valójában markáns globális hatások állnak a háttérben, a hagyma ára minden kontinensen rekordokat dönt, mégha nem is tart ott, mint Manilában. Egyszerre több fontos termelő és importőr ország mezőgazdaságát sújtotta extrém időjárás vagy természeti katasztrófa 2022-ben: a pakisztáni áradások, az észak-afrikai szárazság és a közép-ázsiai fagyok egyaránt negatívan hatott a terméshozamokra, és jelentősen megdobta a világpiaci árat. Ezt már Magyarországon is lehet érezni. A vöröshagyma fogyasztói átlagára a KSH kimutatása szerint egy év alatt 278-ról 432 forintra nőtt idén januárra, de az áremelkedés azóta is folyamatos. A nagy áruházláncokban most már 580-600 forint egy kiló hagyma, másfélszer annyiba kerül, mint a krumpli. De még mindig messze a vége: piaci várakozások szerint tavaszra 7-800 forint lesz a hagyma kilója - írja a 7G.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?